PUBLICITAT

Andorra la Vella

Saboya vol negociar aprofitant una agenda europea menys atapeïda

Andorra i Mònaco, juntament amb San Marino, abordaran plegats l’assumpció de les regles de Brussel·les

Per marisa da costa

Situats als extrems, els ministres d’Afers Exteriors i de Finances, Saboya i Cinca, acompanyen el titular d’Exteriors i Cooperació monegasc, Tonelli, ahir.
Situats als extrems, els ministres d’Afers Exteriors i de Finances, Saboya i Cinca, acompanyen el titular d’Exteriors i Cooperació monegasc, Tonelli, ahir. | SFGA
El procés de negociació amb la Unió Europea (UE) seguirà el seu curs actual abans no s’iniciïn els tràmits de divorci entre el Regne Unit i els 27. Tal esdeveniment no tindrà lloc fins a finals d’aquest exercici i podria veure’s posposat als inicis del proper 2017. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, considera que Andorra hauria d’«aprofitar» la relegació a nivell supranacional dels temes «més urgents» com a «oportunitat» per avançar en matèria d’associació amb l’entorn continental. 
 
El responsable de les relacions internacionals andorrà creu que l’actual és el moment idoni per avançar en les necessitats i requeriments d’«homologació» per a l’acostament a Europa, anticipant-se a la per ara aplaçada invocació de l’article 50 pel qual el Regne Unit ha de fer efectiu el brexit en els propers mesos. Saboya és del parer que cal seguir treballant per l’acord abans que altres preocupacions puguin atènyer la Unió perquè «el que hi pot haver és una tendència a que no siguem tan presents».
 
Gilbert Saboya va fer aquestes apreciacions durant la compareixença posterior a la reunió que ahir va mantenir amb el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació del Principat de Mònaco, Gilles Tonelli, amb qui va coincidir en asseverar «fins que no arrenquin les negociacions» entre el Regne Unit i la UE «el ritme que s’havia previst [per prosseguir amb els intercanvis amb Brussel·les] continuarà amb normalitat». Així ho va corroborar el titular monegasc tot al·ludint al feedback mantingut amb els «negociadors»: «El retorn que hem tingut», va assegurar, «fa que considerem que les negociacions continuen com fins ara».
 
Altres cooperacions/Si bé el procés de negociació en pro de l’acord d’associació amb la Unió Europea va copsar la trobada entre ambdós diplomàtics, que van coincidir en destacar «la finestra oberta» que suposa per als dos principats –així com per a San Marino– aquesta aproximació al mercat únic, també es van abordar altres qüestions. 
 
«El principal, prioritari», segons va recalcar Tonelli, és «la negociació». No obstant, va dir, també es van abordar «aspectes financers». En aquest sentit va fer referència a la necessitat que tots tres petits estats immersos en l’apropament facin intercanvis i col·laborin per fer front a les imposicions que arribin des de Brussel·les: «Podem fer intercanvis amb l’objectiu de respectar les noves regles que se’ns imposin a nivell europeu, com el CDO (obligació de deute garantida)». 
 
El titular de Cooperació de Mònaco, que entre altres membres governamentals també va compartir taula amb el cap de Govern, Antoni Martí, així com amb el Ministre de Finances, Jordi Cinca, va insistir en la necessitat «d’intentar estudiar junts com reaccionar» a aspectes com l’acord d’intercanvi d’informació en matèria tributària.
 
Diferències al grup demòcrata/ Interrogat al respecte de l’existència de discrepàncies en el si del grup parlamentari demòcrata al respecte de  la qüestió europea, Gilbert Saboya va recordar que «fa cinc que governem amb majoria absoluta» per acabar replicant que «sempre s’ha parlat d’escletxes i la veritat és que no he vist mai que aquestes afectessin». Tanmateix, va voler fer referència a «un diàleg absolutament permanent amb els membres del grup», del que té «absoluta» seguretat que hiha consens en matèria d’aproximació a la UE.
 
Inclusió dels sindicats/ Després de felicitar-se per l’entesa amb els agents econòmics i socials en el que concerneix al pacte d’Estat per l’acord i de tenir menys èxit a nivell polític –amb el desertar de Socialdemocràcia i Progrés i el rebuig dels Liberals d’Andorra–, s’inclourà els sindicats en el procés. El ministre d’Exteriors mantindrà una reunió amb les agrupacions el proper dimecres amb la intenció d’aconseguir-ne el suport. Per ara, sembla que hi ha predisposició per part dels membres, segons va comentar. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT