PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Comissats en 6 mesos tants euros de contraban com en tot el 2015

La Guàrdia Civil de la Seu ha interceptat 1,4 milions d’euros entre gener i juny, el 93% del total de l’any passat

Per E. J. M.

Un agent de la Guàrdia Civil i el seu gos registren un vehicle per si porta tabac o euros de contraban.
Un agent de la Guàrdia Civil i el seu gos registren un vehicle per si porta tabac o euros de contraban. | TONY LARA
El degoteig de la sortida de divises d’Andorra continua. La Companyia de la Guàrdia Civil de la Seu d’Urgell ha comissat, entre el gener i el juny d’enguany, un total d’1.411.697 euros, una xifra que representa el 93% del total requisat durant tot l’any 2015.

Les quantitats de diners comissades s’han realitzat en aplicació de la normativa vigent en matèria de prevenció del blanqueig de capitals. La norma no permet passar per la duana més 10.000 euros sense declarar. Si la Guàrdia Civil intercepta més diners, els requisa tots i deixa a la persona infractora amb 1.000 euros a la butxaca en concepte mínim de supervivència. La resta de diners queden dipositats a la duana a disposició de la Comissió per a la prevenció del blanqueig de capitals i infraccions monetàries del Banc d’Espanya.

Per citar-ne un exemple, a finals d’abril, la Guàrdia Civil de la duana de la Farga de Moles va decomissar 30.710 euros i 17.600 dòlars a una dona que viatjava en un autobús de la línia regular procedent d’Andorra. La infractora va voler introduir a l’Estat espanyol els diners, sense declarar, amagats dins una bossa de mà.

MÉS TABAC / Però si el decomís de divises segueix augmentant, el de paquets de tabac de contraban també continua a l’alça. La Guàrdia Civil de la Seu ha intervingut un total de 149.844 capsetes de tabac durant el primer semestre del 2016, una xifra que representa el 76,3% de les 198.403 capsetes requisades l’any passat.

L’últim cas, i el més sonat, ha implicat un Guàrdia Civil de la duana. Una operació desplegada fa cinc mesos va possibilitar el comís d’un total de 53.563 paquets de tabac de contraban, valorats en 223.184 euros, i la detenció de cinc persones, entre elles l’alcalde de Pont de Bar, un agent de la duana i la seva parella. El guàrdia civil participava activament en l’organització, realitzant tasques d’enllaç amb el grup criminal.

Les dades de comissos les va anunciar ahir la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, que va mantenir una reunió de treball a la Seu d’Urgell amb el tinent coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil a Lleida, José Antonio Ángel, el capità de la Companyia de la Seu, Luciano Antón, i altres comandaments.

SANITAT I MEDI AMBIENT / Durant la reunió també es van tractar altres qüestions relacionades amb les competències de control fronterer de la Guàrdia Civil i del Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya. Una de les competències està relacionada amb qüestions de sanitat i medi ambient, i la Companyia de La Seu d’Urgell ja ha realitzat 205 actuacions, en el primer semestre de l’any, en aplicació de les normatives sobre residus, abocaments i accions en matèria de pesca.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT