PUBLICITAT

Andorra la Vella

Debut en bon moment

Laura Sallés és l’escollida pel Comitè Olímpic Andorrà per ser la banderera a la cerimònia d’inauguració

Per JOAN JOSEP BLASCO

Antoni Martí va saludar a la recepció als integrants de la delegació andorrana.
Antoni Martí va saludar a la recepció als integrants de la delegació andorrana. | Maricel Blanch
Andorra presenta una de les delegacions més petites de les últimes dècades. Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro comptaran amb només quatre esportistes nacionals, i tots ells debutaran en una cita d’aquestes característiques. Esperen no pagar els nervis de l’estrena i confien en la feina realitzada fins el moment, que els ha permès participar-hi. Es presentaran a Brasil en un bon estat de forma i amb expectatives d’obtenir un resultat que considerin positiu.
 
Des de 1976, a Montreal, que no hi havia tan poca representació. En aquella ocasió en van ser tres. A Seul, al 88, eren també quatre. «Els que hi van és perquè s’ho han merescut», remarca el cap de Govern, Antoni Martí, que ahir realitzava una recepció a la delegació que es desplaçarà al Brasil. El president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jaume Martí, remarca que és «petita, però és el millor que tenim al país. Són gent que s’han esforçat molt per ser-hi». Està convençut que «tots ho faran molt bé». La primera en competir serà Esther Barrugués, que ho farà en 10 metres carabina. La judoka Laura Sallés ho farà en -63 quilos, l’atleta Pol Moya als 800 metres i el nedador Pol Arias als 400 m.
 
Sallés, banderera / El COA escull a Sallés per portar la bandera tricolor a la cerimònia d’inauguració, que se celebrarà el 5 d’agost. L’elecció es va produir per «la trajectòria esportiva que té. S’ho mereix àmpliament», assegura Jaume Martí. La protagonista assegura sentir-se «satisfeta per ser-ho». A Rio arribarà «en plena forma. En el pic de la temporada», que la fa ser optimista per tot el treball que ha realitzat fins el moment. Però és ben conscient que no només serà bàsic el rendiment que ella pugui mostrar sobre el tatami, sinó la contrincant que tingui al davant per enfrontar-s’hi: «El sorteig és molt important, perquè si en el primer combat et toca la campiona del món les probabilitats són menors».
 
La primera medalla en joc serà en la competició de Barrugués. A la cita olímpica arriba amb plena confiança. I molt mentalitzada. Segueix des de fa temps una rutina per trobar-se en les millors condicions i que l’adaptació no sigui costosa. «Estava tot molt programat per arribar bé física i tècnicament. Quan ho tens molt planificat els nervis van desapareixent», afirma la tiradora. Moya acaba de ser cinquè al Campionat d’Espanya absolut de 800 m, pel que «arribo en el meu millor estat de forma», assegura l’atleta, indicant que «espero fer un bon paper, però em de ser realistes i passar ronda és molt complicat». No descarta res. «Sóc ràpid i arribo bé. Potser salta la sorpresa», però té clar com hauria de ser la cursa per a que es produís: «Per intentar passar la cursa millor que sigui lenta perquè no estic al nivell de la resta. Si és ràpida no tinc res a fer». Qui ho veu tot plegat més difícil és Arias. «Arribo bé físicament, però no com m’hagués agradat», admet el nedador, que és conscient que «fer una final és impensable». Tot i així provarà d’aconseguir algun registre positiu, tot i sabent que en una prova als Jocs, per tot plegat, aconseguir un bon temps «és complicat. És la prova on tindré la màxima pressió. Això farà que la marca no sigui prou bona».
 
Millores a la vila olímpica / Les delegacions van començar a arribar a Rio diumenge passat i es van trobar amb la sorpresa que la vila olímpica no estava en condicions per ser ocupada. Els pisos tenien deficiències importants, com filstracions d’aigua, conexions elèctiques i lavabos  sense funcionar, a més de la bruticia a causa de les obres. Aquest fet va provocar que els equips d’Australia i Suècia es neguessin a ocupar les instal·lacions. Són 630 treballadors durant 24 hores els que estan treballant a contrarellotge per tenir-ho tot a punt. De mica en mica la situació és una altra i ahir mateix la delegació aussie rebia les claus dels apartaments de la quinzena de plantes que ocupen, aquest cop sí, en bones condicions. Altres països com Argentina i Bielorússia també s’han mostrat molt crítics en com es troba la vila olímpica. 
 
«No està tan malament com es diu», assegura Jaume Martí, que ja coneix com és tot plegat just abans d’inaugurar-se uns Jocs. «Hi ha coses que no estan acabades, però sempre passa en els villages». Barrugués, que mesos enrera va estar a les mateixes instal·lacions on competirà participant en una Copa del Món, afirma que «no està tant malament com ho pinten», i «les instal·lacions de tir són fantàstiques». El virus del Zika,la brutícia de les aigues i els problemes de seguretat són altres dels aspectes que darrerament han causat preocupació. Des del COA asseguren sentir-se «molt tranquils» per a que tot es desenvolupi amb normalitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT