PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY/CANILLO

Martí: «Si se’ns cita a declarar hi anirem, no tenim res a amagar»

El cap de Govern assegura que confia en el seu gabinet jurídic i compliran el que requereixi la batlle

Per E.J.M./M.C.

El ministre Jordi Cinca, el cap de Govern i el ministre Gilbert Saboya, en una trobada amb els mitjans de comunicació de fa un parell d’anys.
El ministre Jordi Cinca, el cap de Govern i el ministre Gilbert Saboya, en una trobada amb els mitjans de comunicació de fa un parell d’anys. | TONY LARA
Amb tota la tranquil·litat de qui està convençut que no ha comès cap error, el cap de Govern, Antoni Martí, va manifestar ahir que «si la batlle ho determina i ho troba oportú, anirem a declarar, faltaria més, no tenim res a amagar». El líder de l’Executiu ho va declarar ahir a Canillo, durant la tradicional visita d’estiu a la casa de colònies d’Aina, on molt relaxat va expressar que si la batlle que porta el cas BPA ho requereix, tant ell com els ministres de Finances i d’Afers Exteriors, Jordi Cinca i Gilbert Saboya, respectivament, aniran a declarar i a respondre totes les qüestions que els pugui fer.

Les declaracions podrien demanar-se en el marc de la demanda que els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), van presentar a principis de juny contra el Govern i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), mitjançant la qual reclamen una compensació de 364,5 milions d’euros per presumptes danys i perjudicis que els ha causat la intervenció de l’entitat bancària i la seva posterior resolució.

«No tenim gran cosa a dir», va argumentar Martí sobre la possibilitat d’haver de declarar per la proposició de proves de la demanda. «Forma part del procés del plet administratiu que va endegar la família Cierco de més de 400 milions d’euros contra l’Estat andorrà», va puntualitzar. «Demanen [els Cierco] que els senyors Saboya i Cinca i jo mateix declarem, si la batlle ho determina i ho troba oportú», va afegir. La proposició de proves, però, no recau només en el trio governamental, sinó que també inclou nou persones més.

«MOLT CONTENTS» / La demanda dels Cierco continua el seu procediment, i mentre els accionistes majoritaris de BPA reclamen una indemnització milionària, Martí està mlt tranquil: «Nosaltres ens trobem molt confortables amb el gabinet jurídic del Govern i, si se’ns crida a declarar, hi anirem, faltaria més, no tenim res a amagar. No tenim cap problema a comparèixer, però és una decisió que ha de prendre la batlle que porta el cas, i molt contents de fer-ho», va concloure.

La batlle que porta el cas BPA haurà de resoldre si accedeix a la petició de cridar a declarar els membres del Govern i la resta de persones, però primer ha d’estudiar a fons la demanda presentada per la representació legal dels Cierco, i la proposició de proves presentada.

DEMANDES / Els Cierco han presentat diverses demandes a la Batllia contra les decisions del Govern i de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en el cas BPA, que els ha desmantellat el banc. Els accionistes majoritaris reclamen per danys i perjudicis, calculats en més de 400 milions d’euros, el pressupost anual del país.

El cas BPA va esclatar el març del 2015 quan el departament del Tresor dels Estats Units va alertar que BPA funcionava com una estructura organitzada de blanqueig de diners d’origen criminal. El Govern va intervenir el banc ipso facto.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT