PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia espera que la Interpol l’informi del decomís a Colòmbia

El cos ofereix col·laboració pel cas del veler amb bandera d’Andorra trobat amb droga

Per marisa da costa

Els quatre tripulants que viatjaven a bord del ‘Sabir’, veler abanderat al Principat on els guardacostes colombians trobaven 103 quilos de cocaïna.
Els quatre tripulants que viatjaven a bord del ‘Sabir’, veler abanderat al Principat on els guardacostes colombians trobaven 103 quilos de cocaïna. | Armada Nacional de Colòmbia
L’operació amb què els Guardacostes de l’Armada Nacional de Colòmbia localitzaven més de cent quilos de cocaïna en una embarcació de bandera andorrana portava el cos de la Policia d’Andorra a activar els procediments per tal de col·laborar en les investigacions, en cas de ser requerits. Ara per ara, el cos nacional es troba a l’espera de rebre les informacions de l’operació que tenia lloc a Cartagena (nord de Colòmbia) la matinada del passat dimecres (avançat el matí a Andorra), que li ha d’arribar des de la Interpol. Malgrat que els intercanvis de comunicacions se solen fer amb diligència, des del servei d’ordre es va apuntar que la diferència horària (de sis hores) entre ambdós països podria comportar una menor rapidesa.
 
Obertura d’una investigació/ La policia andorrana va assegurar ahir a EL PERIÒDIC que, en cas de detectar qualsevol vinculació de la troballa de 103 quilograms de cocaïna en un veler abanderat a Andorra amb el país, s’engegarà una investigació a nivell nacional en col·laboració amb les forces estrangeres. 
 
La Policia va voler recordar que la insígnia del Principat que porta l’embarcació on es trobava la mercaderia no implica que tot plegat tingui una «connexió» amb el país. A l’espera que arribin els detalls i d’una major concreció pel que fa a la tripulació i el veler, els agents mostren prudència. 
 
Els protocols de demanda d’informació i posada a disposició dels seus funcionaris per part de la policia nacional es van engegar ahir després que el grup de Guardacostes de Colòmbia decomissés més de 100 quilograms de cocaïna localitzats en un veler abanderat amb la insígnia d’Andorra. Segons va comunicar la mateixa força naval a través de la seva pàgina web, la droga segrestada estaria relacionada amb el Clan del Golfo, el major grup narcoparamilitar actiu a Colòmbia.
 
Els 103 quilograms de cocaïna es van trobar a bord del Sabir, una embarcació amb bandera d’Andorra que va ser registrada com a conseqüència d’informacions trameses per la Dirección de Investigación Criminal e Interpol (Dijín) de la policia colombiana, que assegurava que el vaixell incomplia la legislació marítima en no tenir els permisos requerits per acreditar la seva estada a Colòmbia, però tampoc els mateixos tripulants, que viatjaven sense passaports ni cap document amb què identificar-se, malgrat ser estrangers. Això portava els agents van optar per conduir el veler fins el moll de l’Estació de Guardacostes de Cartagena (al nord del país), on una inspecció amb els gossos ensinistrats portava a la troballa. 

La mercaderia té un valor de venda de 3,5 milions de dòlars/ La mercaderia que l’Armada Nacional trobava al veler amb bandera andorrana, segons informa a través del seu comunicat, pertanyeria a l’agrupació narcoparamilitar amb major influència a Colòmbia, el Clan del Golfo, que la dirigia a Panamà per, posteriorment, acabar portant-la als Estats Units. I, en cas d’haver arribat a ser posada en el mercat, la venda de la droga hauria tingut un valor final de 3,5 milions de dòlars (aproximadament 3,1 milions d’euros). Tant l’embarcació com els 103 paquets de productes estupefaents es troben ara en mans de la Policia Nacional colombiana, així com també un dels tripulants, natural de Colòmbia. 
 
Tal com apunten diferents mitjans de Colòmbia, a més del detingut, viatjarien en l’embarcació segrestada pel servei d’ordre altres persones, totes estrangeres i naturals d’Austràlia, Veneçola i França, que per la seva condició de foranes van ser posades a disposició del departament d’immigració colombià amb la finalitat que engegués els tràmits pertinents i els procediments necessaris per verificar-ne la identitat. Malgrat que cap dels passatgers té la nacionalitat andorrana, la investigació per destapar vincles es troba oberta. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT