PUBLICITAT

Andorra la Vella

Falsa alarma després d’un avís per dues maletes sospitoses

La propietària truca a la Policia deu minuts després d’assabentar-se de l’operació per advertir que no hi ha res

Per marisa da costa

El tècnic expert en desactivació d’explosius guarda les maletes sospitoses, després de detonar-les i examinar-les per descartar perills, ahir.
El tècnic expert en desactivació d’explosius guarda les maletes sospitoses, després de detonar-les i examinar-les per descartar perills, ahir. | Maricel Blanch
Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes explosius (Tedax) reforçats per un equip del cos de Bombers van intervenir ahir al vespre als entorns del Parc Central després de ser alertats de la presència de dues maletes aparentment abandonades al carrer de l’Aigüeta. El control d’ambdós paquets portava els agents a descartar in situ que cap d’ells no suposava perill.

Confirmava la falsa alarma la trucada que la mateixa propietària dels volums efectuava només deu minuts després d’iniciar-se la intervenció, en assabentar-se de l’operació, per comunicar al servei d’ordre que es tractava del seu material, buit i sense perill.

Per precaució, malgrat que la persona que havia deixat les dues maletes –de talla mitjana i petita– informava els agents que no hi havia cap contingut, membres del Tedax van activar el protocol d’actuació en aquestes situacions. Després de delimitar la zona i l’anàlisi prèvia de l’objecte sospitós, un agent amb la indumentària reglamentària per als casos en què es desconeix contra què s’actua, va controlar una de les maletes, prèvia detonació de l’objecte per descartar hipotètics perills, com un explosiu. 
 
Es determina falsa alarma/ L’examinació de tots dos sacs portava l’efectiu del Tedax a determinar que efectivament es tractava d’una falsa alarma. No obstant això, funcionaris de l’àrea canina van controlar la zona. Tampoc el gos no detectava substàncies sospitoses. Poc després de les 22.30 hores els membres del cos de seguretat donaven el vist-i-plau als agents de circulació parroquials per reobrir els carrers afectats, que havien estat clausurats per tal de descartar perills només uns trenta minuts abans.
 
El cos de la Policia va rebre l’advertència per un paquet sospitós a l’entrada de l’estacionament del Parc Central pel volt de les deu de la nit, per part d’un ciutadà. Amb el furgó dels tècnics de desactivació d’explosius es va traslladar al lloc dels fets un camió dels bombers, així com més d’una desena d’agents de circulació que s’encarregaven de prohibir el pas als curiosos i els veïns.

Els carrers de l’Aigüeta, el de la Callaueta així com el de la Sardana van ser restringits a la  circulació tant de vehicles com vianants, i els establiments de restauració, tancats momentànimanet. Tot tornava a la normalitat abans de les 23 hores, amb la reobertura de la zona i el traslladament de normalitat per part de la comissària conductora del cas als mitjans de comunicació presents al lloc.
 
El passat novembre, el primer cas/ El passat mes de novembre, un sobre trobat a la Poste va fer saltar les alarmes també. Un sobre que contenia una substància sospitosa va trasbalsar la normalitat de l’edifici de La Poste a la capital. Això va provocar que el més aviat possible s’engegués el protocol indicat per a substàncies químiques contagioses, per tal de prevenir qualsevol contingència. Així, es va treballar amb la participació del cos de Bombers, Policia i membres del Tedax. Un cop analitzada la substància trobada en el sobre que va disparar l’alarma, i comprovat que no hi havia cap perill, es va desfer el protocol, es va desacordonar la zona i es va reprendre la normalitat. La substància va ser enviada per al seu estudi, amb el resultat de ser sorra i no tenir cap perill per a la població.
 
Aquell dia, a les 11:30 del matí, un treballador de l’oficina de correus francesa va traslladar el seu neguit al cos de Policia que, ràpidament, va decidir actuar i activar el protocol. Es va acordonar la zona, es va condicionar el trànsit, es va augmentar la seguretat i es va decidir tallar el carrer Pere d’Urg. El motiu, un sobre amb una estranya pols no identificada que havia provocat certa inquietud entre els treballadors de La Poste. A les 12:30, dos especialistes del Tedax van arribar per inspeccionar les instal·lacions de l’oficina de correus i determinar el contingut del sobre.
 
Però no va acabar la cosa ràpid, perquè mitja hora més tard es va decidir ampliar el perímetre de seguretat i es va instal·lar una cabina de descontaminació a la porta de La Poste. La substància encara s’analitzava, mentre que una vintena de treballadors de l’oficina, els que van poder manipular els sobres, van ser traslladats a un bar adjacent i els membres del Tedax ja va ser descontaminats tal i com marca el protocol.
 
També a finals de març / Però no va ser aquest l’únic cas abans del d’ahir. El passat mes de març, un veí de l’Antic Carrer Major d’Andorra la Vella va localitzar un paquet sospitós sense tenir cap direcció de destí, a la sala de comptadors d’un edifici de la zona. Tan bon punt el ciutadà va avisar, es va activar novament el protocol de seguretat i efectius del Tedax també es van personar al lloc dels fets. Immediatament, es va acordonar la zona i els membres d’aquesta unitat policial van determinar que es tractava d’una falsa alarma.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT