PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els andorrans demanen polítics més joves i més preparats

Els residents d’altres nacionalitats consideren que la política del Principat milloraria si poguessin votar

Per L.R.

Els consellers generals durant una sessió de control del Govern al Consell General.
Els consellers generals durant una sessió de control del Govern al Consell General. | TONY LARA
La població amb nacionalitat andorrana que resideix al país considera que el primer que cal fer per millorar la política és confiar en la seva regeneració. Més concretament, demanen apostar per gent nova, més jove i més preparada. Així es reflecteix en els resultats finals de la darrera enquesta política realitzada pel Centre de Recerca d’Estudis Sociològics (CRES) publicats dilluns.

Cal destacar que aquesta és la segona opció més escollida pels andorrans amb un 13,3% de les respostes per darrera d’un 27,6% que no sap què caldria fer per millorar la política del Principat. En tercer lloc, consideren que cal «mirar més pel poble i menys per interessos personals i amiguismes» amb un 11% dels casos, seguit de la necessitat «d’apropar-se al poble, escoltar-lo i informar-lo» (8,1%) i la necessitat de «més transparència» (5,7%). En el sisè punt apareix el dret a vot per als residents amb un 4,2% de les respostes.

Una demanda que canvia radicalment de posició quan la mateixa pregunta es realitza a residents no andorrans. Per ells, el primer que caldria fer per millorar la política del país és poder participar en les eleccions (13,9%). En segon lloc també es troba la opció de «mirar més pel poble i menys per interessos personals i amiguismes» tot i que amb un percentatge inferior (4,5%). El segueixen, com en el cas dels andorrans, «apropar-se al poble, escoltar-lo i informar-lo» amb un 4,2% dels casos i la regeneració política que, en aquesta ocasió, només acumula el 4,1% de les respostes. La demanda de més transparència està en cinquena posició amb la resposta d’un 4% dels enquestats. En el cas dels residents, el percentatge de persones que diuen no saber què fer per millorar la política és encara més elevat amb un 46,5%.

Diferents opinions segons l’edat/ En el cas dels enquestats amb nacionalitat andorrana, ressalta que són les persones d’entre 40 i 54 anys les que més diuen que és necessària una regeneració política (16,6%). Per contra, són els més joves els que menys ho pensen amb gairebé la meitat de les respostes (8,7%). Cal dir , al mateix temps, que també són els més joves (entre 18 i 24 anys) els que contesten amb major mesura (40,1%) que no saben quina és la solució per millorar la política.

En el cas dels no andorrans, els que més observen que s’ha de millorar el dret de vot dels residents són els que tenen entre 40 i 54 anys i amb ocupacions de directius, propietaris o comandaments intermedis, professionals, tècnics o similars, personal administratiu i aquells ciutadans amb estudis universitaris.

El menys important/ D’altra banda, les opcions que els andorrans consideren menys importants per aconseguir una millora en la política del país són canviar el partit que governa, ser més proteccionistes i no entrar a la Unió Europea, i preservar i respectar la natura. Únicament una persona va escollir cada una d’aquestes possibilitats.

Pel que fa a l’opinió dels residents d’altres nacionalitats, el que creuen menys rellevant és poder obtenir la doble nacionalitat, millorar els tràmits burocràtics i, com en el cas dels andorrans, preservar i respectar la natura. En aquests casos, també va ser únicament una persona la que va triar cada una d’aquestes opcions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT