PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra és el país europeu amb els combustibles més barats

Espanya està en 5a posició per ambdós carburants, mentre que França es manté més a la cua / Noruega, Dinamarca i el Regne Unit són els territoris que presenten uns preus més elevats

Per ESTEFANIA GRACIA

A dalt, els cinc països europeus on la gasolina sense plom és més barata i més cara. A baix, els cinc països on el gasoil és més i menys econòmic.
A dalt, els cinc països europeus on la gasolina sense plom és més barata i més cara. A baix, els cinc països on el gasoil és més i menys econòmic. | INFOGRAFIA: ANDREU ESTAPÉ
Andorra és (entre 20) el país que té la gasolina sense plom i el gasoil a un preu més baix, segons publica The Post Office en l’informe anual que elabora per examinar el cost de la gasolina sense plom i el gasoil en 20 països europeus amb l’objectiu de trobar els llocs més i menys assequibles per conduir. 
 
L’estudi es basa en les dades recollides des de l’inici d’aquest any fins al mes de maig, i amb aquestes destaca que al Principat «es pot trobar el millor valor tant pel que fa a la gasolina sense plom –que costa 1,18 dòlars (1,06 euros) per litre– com pel gasoil, ja que el preu a Andorra és de 0,95 dòlars (0,85 euros) per litre».
 
Seguint amb els 20 països que tenen la gasolina sense plom més barata, l’informe situa en segon lloc a Àustria, amb un preu mig de 1,21 dòlars (1,08 euros), seguit de Xipre, on els conductors paguen 1,24 dòlars (1,11 euros) per litre. 
 
Luxemburg es posiciona en quart lloc, doncs el combustible costa 1.26 dòlars (1,13 euros) i en cinquena posició es col·loca Espanya, on el preu de la gasolina sense plom està en un preu mig de 1,34 dòlars (1,20 euros). Pel que fa a l’altre país veí, França, aquest se situa en el dotzè lloc de la classificació feta per The Post Office en relació a la gasolina sense plom, amb una mitjana de 1,74 dòlars (1,31 euros) per litre. 
 
En relació al gasoil, l’informe puntualitza que el segon país amb un preu més barat per aquest combustible és Luxemburg. L’estudi assegura que si «vostè té un cotxe amb motor dièsel, la petita nació, que és un dels països més rics del món, és un lloc ideal per conduir, ja que té un cost mig de 1,04 dòlars (0,93 euros). 
 
Àustria –on un litre de gasoil costa 1,10 dòlars (0,98 euros)– es posiciona en tercer lloc. Mentre que Grècia i Espanya es queden en quarta i cinquena posició amb un preu de 1,11 dòlars (0,99 euros) i 1,17 dòlars (1,04 euros), respectivament. En aquesta classificació, França es col·loca en el desè lloc, amb un cost mig per al gasoil de 1,27 dòlars (1,14 euros) per litre. 
 
Països amb combustible més car / En l’estudi també es desprenen els països amb el preu per aquests dos combustibles més elevat. Així, dels 20 territoris analitzats, Noruega és el país que presenta un cost més alt per a la gasolina sense plom, amb una mitja de 1,90 dòlars (1,70 euros) per litres, i també per al gasoil, doncs té un cost mig d’1,69 dòlars (1,51 euros).
 
En segon lloc, i entre els països amb la gasolina sense plom més cara, es troben els Països Baixos, amb un preu de 1,82 dòlars (1,62 euros). I en tercer Dinamarca, amb 1,77 dòlars (1,58 euros) per litre. En quarta posició està Portugal, amb 1,70 dòlars (1,52 euros). I en cinquena Itàlia, on aquest combustible costa 1,69 dòlars (1,51 euros) per litre. 
 
Pel que fa al gasoil, l’informe destaca que mentre «que els automobilistes britànics poden gaudir de preus baixos en la majoria d’altres països europeus, el Regne Unit es troba entre els països menys assequibles per conduir amb motors dièsel, amb un preu de 1,56 dòlars (1,40 euros) per litre. 
 
El tercer país més car per aquest combustible és Suècia, amb un preu de 1,51 dòlars (1,35 euros) per litre. I en quarta i cinquena posició es troben Itàlia i Dinamarca, amb un cost d’1,46 dòlars (1,31 euros) i 1,44 dòlars (1,29 euros), respectivament.
 
Conclusions / Després d’analitzar les dades, l’informe de The Post Office realitza unes conclusions, entre aquestes, es destaca que els automobilistes que tenen pensat anar de vacances «es poden estalviar fins a un 19 %de combustible si emplenen el dipòsit a Europa, ja que els preus de les bombes de combustible cauen malgrat que la lliura és més feble». 
 
A més, a Europa el combustible «s’ha reduït fins a 0,37 dòlars (0,33 euros) el litre de gasolina sense plom (Suïssa) i fins a 0,34 dòlars (0,26 euros) un litre de dièsel (Grècia) en un any. Tantmateix, els costos de la gasolina sense plom a Andorra, Àustria, Xipre i Luxemburg són inferiors als 1,28 dòlars (0,98 euros) per litre en els quatre països». 
 
Com a curiositat, l’estudi també destaca que al Regne Unit el gasoil costa el mateix que la gasolina sense plom. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT