PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El balanç hoteler delata un gran cap de setmana de pont a nivell turístic

Trànsit afirma que se superaran les 64.000 entrades de vehicles al Principat entre dissabte, diumenge i ahir

Per Iván Moure

Una gran afluència de gent al carrer Meritxell just per sota de l’Illa Carlemany, que ara és exclusiva per a vianants, ahir a primera hora de la tarda.
Una gran afluència de gent al carrer Meritxell just per sota de l’Illa Carlemany, que ara és exclusiva per a vianants, ahir a primera hora de la tarda. | Maricel Blanch
No es pot fer un balanç amb dades oficials d’aquest cap de setmana llarg, el pont de la Mare de Déu d’agost, perquè els interlocutors adients gaudien de dia de festa. Ni mobilitat, ni l’Unió Hotelera (UHA) ni la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) van poder atendre a les dades de dissabte, diumenge i dilluns. Els que han atès a aquest rotatiu, ho han fet per remetre’s a tornar a trucar avui, que ja podran aportar  més informació. Amb tot, EL PERIÒDIC D’ANDORRA ha trucat botigues, hotels i al servei de Trànsit, per poder treure una primera conclusió. Els comerços no estaven gaire satisfets però sí els hotels. La ocupació deixar clar que ha estat un gran cap de setmana a nivell turístic.
 
Val a dir que han estat tres dies excepcionals a nivell meteorològic. També a la costa catalana, per això l’andorrà no va dubtar a marxar el mateix divendres molt probablement en busca de platja, tal i com delaten les retencions a la sortida del riu Runer de fins a quilòmetre i mig de cua.
 
Però tant a Canillo com a Sant Julià, direcció a la capital es va detectar trànsit lent. Era l’espanyol i el francès, que va seguir generant retencions el dissabte al matí, de fins a 2,5 quilòmetres. Aquests turistes es van trobar, com havien avançat les previsions, amb nits suaus –ni tan sols ha calgut la jaqueta– i dies de sol i calor, molta calor, amb pics superiors als trenta graus. Ahir va caure alguna gota passat el migdia en alguns punts del país, però no més llarg d’un quart d’hora. Cada dia s’han produït també retencions per sortir a les fronteres, ben entrada la tarda, i ahir, des de les 15.00h. hi havia trànsit lent a la frontera espanyola. Segons el Servei de Trànsit, les 64.000 entrades que preveia Mobilitat se superaran «tranquil·lament» i ahir no va haver-hi saturació per sortir perquè han anat sortint a poc a poc.
 
Potser no calia recórrer a l’UHA o la FACA per esbrinar si ha estat un bon pont. Només havies de passejar a les deu de la nit per Meritxell i rodalies per veure la gran quantitat de turistes que han vingut aquests tres dies. Almenys a Meritxell –per cert, que ha viscut la primera gran prova de foc sense cotxes– qui no ha venut no ha podrà culpar a la falta d’afluència. Era habitual veure gent carregada amb bosses i terrasses de bars i restaurants plenes, tot i que Susanna Venable, presidenta dels Comerciants de Carlemany, també va voler matisar que si bé a nivell general el pont ha estat productiu i amb molta gent, «buscaven ofertes i miraven molt, però no compraven. S’ha venut més entre setmana».
 
No s’ha notat tant la presència de turistes a les zones confrontants, és el cas del centre històric. El seu president, Víctor Martín, no sap com a anat a nivell general però personalment ha vist la zona «tranquil·la», sense gaire gent. «Tothom coneix Meritxell però no això, que està més apartat. Falta que pugin fins aquí», va lamentar.
 
PLE O GAIREBÉ PLE / Quant a les pernoctacions, les retencions per sortir d’Andorra a la tarda donen a entendre que molts dels turistes nomes venien a passar el dia o a dormir una nit. En tot cas, tant a Escaldes com a Andorra la Vella estaven encantats per la ocupació registrada. Hotels grans com el Panorama o NH Hesperia resumien com ha anat el pont al centre del país: «Amb ple o gairebé ple». Tots ells, a més, coincidien a dir: «Per a aquesta nit [la d’ahir per al lector] ja cauen considerablement les reserves».
 
La satisfacció pel pont també s’ha estès als petits hotels, que també han registrat bons números, tal i com va assegurar Cristina Canut, presidenta de l’Associació d’Autèntics Hotelers d’Andorra. «Des de divendres, ha estat un bon cap de setmana. A tot arreu».
 
Amb tot, tant grans com petits establiments han reconegut que molt client espera a les ofertes d’última hora per decidir-se a efectuar la reserva. «Ens han tingut una mica amb incertesa perquè no acabàvem d’omplir i hem hagut d’esperar als darrers dies. Amb tot, ha estat un pont amb molta feina i de fet, està sent un bon agost, sembla que estem superant les xifres de l’any passat», s’alegrava Canut vist que el turista encara recorre a Andorra com a destí.

Les habitacions també s’omplen a la Massana i Ordino

El més normal és que el pont hagi afectat a nivell turístic sobretot a la capital i Escaldes, però és estrany veure que a la Massana i Ordino també s’ha penjat el cartell de ‘no hi ha habitacions’ o s’ha fregat el 100% d’ocupació. Hotels com el Magic o el Rutllan, l’Ordino o el Coma han superat el 90% d’ocupació. Tots ells coincidien a dir que fer vendes per packs a preus competitius i tenir el Bike Park –escenari que té el prestigi d’haver acollit uns Mundials de BTT, l’any passat– a tocar expliquen aquest fenomen. De fet, des de Vallnord asseguren que a Pal s’ha registrat un 40% de visites més que l’any passat per aquestes dates.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT