PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un balanç benèvol dels Jocs de Rio

Jaume Martí admet que es podria donar més però entén que «fem el que podem» davant l’elit mundial

Per Iván Moure

Dani Garcia disfressat, moments abans de l'inici de la cerimònia de cloenda dels Jocs de Rio a Maracanà.
Dani Garcia disfressat, moments abans de l'inici de la cerimònia de cloenda dels Jocs de Rio a Maracanà. | FACEBOOK
El president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jaume Martí, va ser caut sobre l’actuació dels quatre esportistes andorrans que van prendre part als Jocs Olímpics del 2016. No nega que esperava una mica més, però sempre recordant que en aquesta cita hi accedeix l’elit mundial de cada esport i que les distàncies amb Andorra són siderals. «Ells fan el que poden i hem d’estar agraïts», va afirmar amb un to benèvol des de d’allà mateix, Rio de Janeiro, on ha seguit els seus des del primer fins l’últim dia.
 
Martí va recordar que a l’igual que fa quatre anys a Londres, Toni Bernadó i Dani Garcia s’hi van guanyar el bitllet, aquesta vegada tots quatre esportistes han anat per invitació, d’aquí que insistís en què «per molt que fem, és molt difícil competir aquí. Hi ha massa nivell».
 
Esther Barrugués no va poder evitar acabar la 51a i última amb 396,9 punts, empatada amb la brasilera Rosane Sibele Budag. «Sé que no li va anar bé, ella està per sobre dels 400 punts», va valorar sobre la tiradora andorrana, que va participar en els 10 metres rifle d’aire lliure. «Però en aquest esport tot és massa matemàtic i les diferències es noten molt». De fet, l’avantpenúltima, l’egípcia Hadir Mekhimar, va obtenir 401,3 punts, quatre per sobre. El nivell de la resta era considerablement superior, com també es pot concloure amb les classificacions a la mà.
 
Tampoc Pol Arias va tenir un paper més ajustat a les seves possibilitats. «S’ha de tenir que els 400 metres [en estil lliure] no és la seva distància», va recordar Martí. 4:08.20 havia marcat el nedador resident a Font Romeu i 4:21.16 va emprar en la seva actuació a Rio per acabar el penúltim de 50 participants, per davant del pakistanès Haris Bandey. L’avantpenúltim, Geoffrey Butler (Illes Caiman) va aturar el crono en4:07:87, que també hauria superat la millor marca de l’andorrà, que amb tot va deixar clar que va rendir molt per sota de les seves possibilitats reals.
 
Laura Sallés no va poder superar la primera ronda en judo de –63 quilos per una errada de concentració quan portava un minut de combat que li va costar un ippon i l’eliminació. «Va tenir una relliscada que no havia de tenir», va apuntar el màxim mandatari del COA, «i és una llàstima perquè arribava molt ben preparada». De tota manera, va voler recordar que davant tenia l’australiana Katharina Haecker, «la número u d’Oceania. Parlem d’una lluitadora d’enorme nivell».
 
«Tenim un atleta de futur» / Qui més lloances va rebre va ser Pol Moya. «Tenim un atleta de futur», va indicar convençut. «Va fer-ho molt bé. No va ser una carrera massa ràpida i tot i així va fer una gran marca». Cinquè de la seva sèrie, va aturar el crono en un 1:48.88 als 800 metres, a 13 centèsimes de la seva millor marca i a 19 del rècord d’Andorra. Moya tan sols té 19 anys, per això Martí va assegurar: «Hem d’apostar per ell tant el COA com el Govern i la Federació. El recolzarem perquè té marge de progressió i és el nostre futur. Per a Andorra és difícil tenir un representant en uns Jocs».
 
Acord amb França per Pellicer / Martí també va aprofitar a Rio per parlar amb la Federació Francesa de Canoa i Caiac sobre la possibilitat d’oferir mitjans a la canoista Laura Pellicer, que entrenava a la Seu però se’n va a estudiar a Tolosa. «Allà tenen bones instal·lacions i en principi no hi haurà problema perquè hi pugui entrenar, com tampoc amb la cobertura mèdica com a esportista».

Temporal de pluja i vent durant la cloenda / El mític estadi Maracanà va ser l’escenari al qual totes les delegacions van posar punt i final als Jocs Olímpics 2016 amb la cerimònia d’inauguració, a la una de la nit de diumenge a dilluns en hora andorrana. L’espectacle es va centrar en fer una retrospectiva dels millors moments d’aquests Jocs i del trasllat de la bandera olímpica per a Tòquio, que serà la seu de la pròxima edició l’any 2020. Com no, no va faltar la desfilada dels 205 països que s’hi van donar cita, amb la delegació andorrana al complert i la bandera a mans de l’atleta Pol Moya, en una cerimònia marcada per un temporal de pluja i vent que, amb tot, no va impedir la festa. Avui, els tricolors arriben a casa després de 23 hores de viatge.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT