PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els partits del procés critiquen «la guerra bruta» d’Espanya a Andorra

Les forces independentistes demanen a l’Estat veí que investigui les presumptes amenaces de la Policia

Per LÍDIA RAVENTÓS

Higini Cierco surt de la Batllia acompanyat dels seus advocats, dijous.
Higini Cierco surt de la Batllia acompanyat dels seus advocats, dijous. | MARICEL BLANCH
Diverses forces polítiques independentistes de Catalunya van demanar ahir explicacions a Espanya sobre la «guerra bruta» en contra del procés català que ha esquitxat Andorra. La reacció dels partits sobiranistes va venir motivada per la denuncia feta dijous passat per un dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, que va assegurar haver rebut amenaces i coaccions de comandaments policials espanyols perquè filtres dades bancàries de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras. 
 
La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC) –l’antiga Convergència Demòcratica de Catalunya (CDC)– va declarar que és «evident» que l’Estat ha fet «guerra bruta» per intentar afeblir l’independentisme. En aquest sentit, Pascal va circumscriure el cas Pujol a un episodi «de corrupció en termes familiars o personals». 
 
També des de PDC, el conseller de Cultura, Santi Vila, va demanar que es comprovi si van existir aquestes amenaces. En una entrevista a TV3, Vila va exposar que, en cas de demostrar-se que són certes, «no només hi ha l’Executiu implicat», sinó que molts altres «instruments de l’Estat» que, al seu entendre, «no han estat a l’alçada de les circumstàncies».
 
Per la seva banda, el secretari d’Economia de la Generalitat i militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Pere Aragonès, va reclamar en una entrevista a RAC1 que el Govern espanyol investigui les presumptes amenaces de la policia espanyola. Al seu entendre, l’Estat veí construeix «relats ficticis i falsos» contra els líders polítics catalans per «atacar» el procés d’independència. I va lamentar que Espanya es dediqui en les seves relacions internacionals a «fer política interna per demanar informació dels rivals». 
 
El PP es desmarca/ L’únic partit que es va desmarcar públicament de la demanda a l’Estat espanyol per investigar les presumptes coaccions a BPA va ser el Partit Popular (PP). El secretari general a Catalunya del partit, Xavier García Albiol, va sentenciar, segons publica Europa Press, que el millor que podria fer el Govern català és «estar calladets perquè no són cap exemple». El líder popular català va qualificar de «vergonyós» el cas Pujol i va acusar la família de dedicar els seus esforços a cobrar comissions a les empreses adjudicatàries de contractes públics de la Generalitat. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT