PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern restringirà les jornades dels taxistes a entre 10 i 14 hores

La mesura permetrà reduir la competència i afavorirà un repartiment més equitatiu de la clientela

Per marisa da costa

Un taxi abandona la parada que aquest sector té ubicada a l’avinguda Meritxell que, en tancar-se aquesta, els suposa problemes de mobilitat.
Un taxi abandona la parada que aquest sector té ubicada a l’avinguda Meritxell que, en tancar-se aquesta, els suposa problemes de mobilitat. | Tony Lara
Les jornades laborals maratonianes de 20 hores o més s’han acabat per als taxistes. Una reunió amb el Govern confirmarà al sector quant de temps podran, finalment i com a màxim, fer rodar els seus taxímetres cada dia. Aquesta mesura,a més de millorar la qualitat de vida d’aquest àmbit professional –si més no, les condicions de feina– ha de permetre regular l’ara per ara elevada xifra de vehicles a disposició de l’usuari malgrat, precisament, una escassa existència de clientela.
 
Amb l’inici del proper any, els servidors de trasllats per a particulars d’Andorra veuran imposats per normativa els seus horaris laborals. La trobada amb el departament governamental de Transports, des en què s’informarà els conductors de les condicions horàries a què s’hauran d’ajustar per imposició legal a partir de l’any vinent i arrel de l’entrada en vigor, el febrer del 2015, de la llei de transports per carretera, està prevista per a inicis del proper mes d’octubre. D’aquesta manera, a més de regular unes jornades laborals que ara freguen l’inhumà amb horaris de 20 o fins i tot més hores per aprofitar els dies en què creix la demanda de carrera, la mesura afavorirà la reducció de taxis als carrers.
 
Un cop els conductors es vegin sotmesos, per obligació, a respectar uns horaris, serà menys habitual veure’ls aturats a les parades o bé rondant amb el llum verd. Amb tot, hi haurà una menor competència perquè el qui ha treballat de nit no podrà seguir durant el dia com passa en l’actualitat. Conseqüentment, es farà una distribució més equitativa de la demanda per part dels ciutadans, a l’entendre de part del col·lectiu. Les veus discrepants denuncien, per contra, les pèrdues que els suposarà no poder-se planejar la seva pròpia jornada per, així, treballar les hores en què tingui lloc una major demanda.
 
Entre 14 i 10 hores màxim/ Una primera ronda de contactes, tal com informen des del mateix àmbit, apunta a uns horaris de feina d’entre 14 i 10 hores com a màxim que, d’altra banda, s’hauran de fer de manera seguida. En els propers mesos, un cop encenguin els seus taxímetres, aquests es mantindran en funcionament el temps màxim que estipuli el Govern, la qual cosa farà que no puguin sortir unes hores al matí, més tard després de dinar i unes hores a la matinada, per exemple, com sí passa ara. 
 
Les ja esmentades jornades que com a molt es podran allargar fins a les 14 o les 10 hores, aniran en funció de la llicència. És a dir, si el taxista és propietari del vehicle, podrà treballar fins a 14 hores al dia. Si, per contra, el conductor només és xofer, s’haurà de cenyir a horaris de com a molt, previsiblement, 10 hores. Cal tenir en compte que, en aquest període, s’inclou el temps per als àpats.
 
Nous taxímetres/ En els darrers mesos, tots els taxis del país s’han vist obligats a canviar les seves maquinàries (cosa que els ha suposat un cost d’aproximadament 200 euros). Els nous aparells, un cop s’engeguin, funcionaran de manera seguida fins que s’exhaureixi el temps. Finalment, un cop aquest s’acompleixi, no es podrà tornar a engegar l’aparell fins passat un temps de descansa de, com a mínim, 10 hores.
 
Es mantindran els preus/ Des de la junta de taxistes s’assegura que, en aquesta mateixa reunió prevista per a l’octubre, es demanarà mantenir les tarifes de taxis actuals. El sector passa, segons lamenten els seus professionals, per moments de dificultat que es veurien empitjorats en cas d’augmentar-se els preus que s’apliquen ara per ara. 

La capital millorarà la situació de la parada/ La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, es va mostrar ahir favorable a estudiar les demandes que el col·lectiu de taxistes li feia arribar en una trobada desenvolupada recentment. La mandatària va assegurar, segons informa l’agència ANA, que la corporació i el sector treballaran de manera conjunta i, «segurament», es podran «fer totes» les proposicions traslladades pel conjunt de conductors. 
 
La trobada dels taxistes amb la líder comunal va venir originada pel tall de la circulació a l’avinguda Meritxell i els problemes que aquesta situació a ocasionat als treballadors. La parada que encara avui dia hi tenen situada conduïa precisament al carrer pel que ara no poden circular. Per solucionar dita problemàtica, Marsol va informar que es crearà una nova parada de taxis al carrer Babot Camp, així com davant del comú de la capital. A més a més, se senyalitzarà una zona per facilitar el gir dels vehicles a l’actual parada propera a Meritxell, on de moment no disposen de l’espai suficient per a donar el tomb sense fer mil i una maniobres.
 
Reunió amb Marín/ Els taxistes, a més de reunir-se els darrers dies amb la representant d’Andorra la Vella i procedir a la trobada periòdica amb el Govern de cara al proper mes d’octubre, també tenen previst veure’s, aquest mes que ve, amb la líder d’Escaldes-Engordany, Trini Marín. La finalitat d’aquesta reunió és, com amb Andorra la Vella, cercar una avinentesa pel problema que suposa per al taxista no poder accedir a l’avinguda Carlemany i que, alhora, els porta a no poder acontentar les peticions dels seus clients. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT