PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La cultura pirinenca torna a la Setmana del llibre en català

A l’esdeveniment es presentaran ‘Estiu del 38’ i ‘Rainer & Lou. Cartes seleccionades II’

Per E. J. M.

Tertúlia d’autors andorrans a la Setmana del llibre en català del 2014.
Tertúlia d’autors andorrans a la Setmana del llibre en català del 2014. | L. F.
La literatura andorrana i pirinenca tornarà a estar present a la Setmana del llibre en català, l’esdeveniment literari que celebra la seva 34a edició a Barcelona del 2 a l’11 de setembre. El Ministeri de Cultura, l’Associació d’Editors d’Andorra i l’Associació Llibre del Pirineu hi compartiran estand i, a més, organitzaran activitats durant la setmana. En total, s’exposaran uns 150 títols, a més de la revista Portella i les litografies de Sant Jordi editades per Àgora Cultural. La presència andorrana i pirinenca també estarà en altres estands amb autors que publiquen en editorials de fora, com David Gálvez (Males Herbes) o Albert Villaró (Grup 62).

La primera activitat andorrana tindrà lloc el diumenge, 4 de setembre, amb la lectura poètica Bestieses. Breu divertiment literari, a càrrec de la companyia Els Trobafolls d’Andorra (Somhiteatre). El dia 7, Laia Creus oferirà una sessió de conta-contes, titulat Sopa de lletres, en una activitat familiar organitzada per l’Associació Llibre del Pirineu.

Quant a les presentacions de llibres, el dia 9, es presentarà el relat Estiu del 38 (Edicions Salòria), de Colm Tóibín, a càrrec de Joana Pena (traductora de l’obra, de 18 anys) i Pere Pena, amb l’escriptor Martí Gironell com a moderador. Estiu del 38, publicat a la revista The New Yorker el 4 de març del 2013, és un conte ambientat a l’Alt Pirineu, entre la Pobla de Segur i Tremp, durant la Guerra Civil i la postguerra. Es tracta d’una història d’amor i de secrets del passat que vénen fins al present, sobre com la vida de les persones, construïda a partir del dolor i de la mentida, pot convertir-se en alegria i veritat. L’autor, lirlandès Colm Tóibín (1955) estiueja a Farrera i és un apassionat de Catalunya.

L’altra presentació tindrà lloc el dia 10: es tracta del segon volum de Rainer & Lou. Cartes seleccionades (1897-1926) (editorial Límits), amb Marc Miró i Miquel Clua. Rainer Maria Rilke (Praga, 1875 - Valmont, 1926) i Lou Andreas-Salomé (Sant Petersburg, 1861- Göttingen, 1937) es van conèixer el maig de 1897. Dos cervells privilegiats com els seus havien de connectar, i des del seu primer encontre no van abandonar mai una profunda relació epistolar que es va allargar durant tres dècades. L’editorial Límits va publicar el primer volum de les cartes seleccionades l’any passat, i ara presenta la segona part de la relació epistolar.

També el dia 9, els escriptors Albert Villaró, Josep Espunyes i Joan Obiols firmaran, a l’estand d’Andorra i el Pirineu, les obres La bíblia andorrana, Piulades de Cultura Popular. Bruixeria, mimologismes, llegendes i Viatge Universal pel Pirineu. Per terres de... El Principat d’Andorra, respectivament.

Finalment, el dissabte 10, el pintor urgellenc Albert Viladès participarà en una sessió d’sketching a l’avinguda de la Catedral, amb més il·lustradors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT