PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cierco assegura que ni ell ni Miquel van denunciar abans per por

L’empresari explica que l’exconseller delegat comet un delicte de revelació de secret perquè estava coaccionat

Per lídia raventós

Un dels accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco, surt de la Batllia, dijous de la setmana passada.
Un dels accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco, surt de la Batllia, dijous de la setmana passada. | Maricel Blanch
Higini Cierco, màxim accionista de Banca Privada d’Andorra (BPA) juntament amb el seu germà Ramon, va assegurar davant la batlle del cas, Canòlic Mingorance, que ni ell ni el conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, van denunciar les presumptes amenaces de la Policia espanyola abans per por. Així consta en la gravació de les declaracions en seu judicial que ahir va fer públiques el diari digital El Español. Textualment, Cierco es va excusar de no haver denunciat les suposades extorsions en el moment dels fets «per por». «Tinc dues filles, quatre nets, un germà, una germana gran, molts negocis a Espanya i Andorra i por», va insistir. Sobre l’exconseller delegat va explicar que «Joan Pau té por de denunciar bàsicament perquè no se l’acusi de revelació de secret professional malgrat l’extorsió i malgrat que crec que és un crim d’Estat». 
 
El germà gran de la família Cierco va assenyalar quatre funcionaris del Ministeri d’Interior del Govern espanyol que, segons la seva versió, haurien participat en les coaccions per aconseguir informació bancària compromesa d’Artur Mas, Oriol Junqueras i Jordi Pujol. Els noms dels presumptes implicats són Marcelino Martín Blas, excap del departament d’Afers Interns de la Policia Nacional espanyola, Eugenio Pino, en aquell moment director adjunt d’Operatiu, Celestino Barroso, delegat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, i el seu antecessor en aquest càrrec, Bonifacio Díaz. 
 
En el cas de Barroso i Díaz, la seva funció consistia en fer d’intermediaris entre els comandaments policials espanyols i BPA. «A mi l’amenaça que m’arriba, l’extorsió que em comunica Celestino Barroso, prové del Govern espanyol», afirma Cierco. Per la seva banda, Díaz va protagonitzar una conversa amb la secretària del consell d’administració del banc, Rosa Castellón, perquè ella fes arribar un missatge a Miquel: «Digues-li a Joan Pau que el que li diguin per telèfon, ho accepti. Si no, el banc morirà», relata Cierco. 
 
Revelació de secret bancari/ Durant la compareixença, que va durar 36 minuts i on el mateix empresari apunta que «sembla una història de pel·lícula», també s’escolta com ell mateix confessa que finalment Miquel va cedir a les pressions i va aportar la informació que se’ls demanava. «El millor és fer-ho, no fer-ho és probablement la destrucció. Per què? Perquè tenen mitjans, perquè és la Policia i perquè això funciona així», va declarar. Aquestes dades van acabar filtrades a la premsa i publicades al diari espanyol El Mundo. L’exconseller delegat de l’entitat bancària, va manifestar l’accionista, «entrega a Marcelino Martín Blas el que vostès coneixen com el pantallazo de El Mundo, en el qual apareix el nom de la mare [de Jordi Pujol] i altres dos fills, que van posar 4,5 milions d’euros». «Són els únics diners que BPA tenia de la família Pujol a Andorra», afegeix. 
 
Sempre segons la versió d’Higini Cierco, Martín Blas els va dir que «si denuncies, en 15 dies el FinCEN intervindrà, en 15 dies». Aquesta mateixa amenaça també l’haurien rebut en diverses ocasions per part de l’excap del departament d’Afers Interns de la Policia Nacional espanyola per obtenir els documents amb informació sobre Mas, Junqueras i Pujol. «Si no ens dones els documents, en 15 dies intervé el FinCEN», recordava l’empresari. 
 
A més, Cierco va remarcar davant la batlle que l’assetjament dels comandaments policials espanyols va anar més enllà i fins i tot les seves famílies van rebre trucades de coacció. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT