PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia imposa 7.000 sancions per velocitat en només sis mesos

Únicament amb el primer semestre se supera el total de multes posades en el transcurs de tot 2015

Per marisa da costa

Gràfic en què es desglossen, de major a menor, els radars que han generat més sancions el primer semestre del 2016.
Gràfic en què es desglossen, de major a menor, els radars que han generat més sancions el primer semestre del 2016. | andreu estape
Només durant els primers sis mesos d’aquest 2016 es va superar en 631 el total de multes per excés de velocitat que els radars possibilitaven en el transcurs de tot l’any passat. Així, l’exercici 2015 va finalitzar amb la imposició, per part del cos de la Policia, de 5.898 multes per superar el límit de velocitat permesa. A dia 30 de juny, el nombre de conductors enxampats per les càmeres del servei de seguretat ja arribaven als 6.529. Si la xifra es compara amb les dades d’ara fa cinc anys, la situació és encara més sorprenent: únicament els primers sis mesos d’enguany han més que doblat les multes originades per radar en tot l’any 2012, quan se’n van originar 2.957. 
 
Radar Mòbil/ L’aparell que més ha contribuït en el notable increment registrat fins al juny malgrat només s’englobi la meitat de temps, és el radar mòbil. Tal com es desprèn dels informes facilitats pel cos de vigilància, l’eina d’identificació va capturar 4.148 persones superant la velocitat màxima. El 2015, aquest número pràcticament no superava les 2.500. Menys encara el 2014: 1.567. Ha treballat molt més, però, que el 2013, quan el radar mòbil era l’origen de 337 multes.
 
Si la tendència es manté els propers quatre mesos, fàcilment es doblarà el número de multes per excés de velocitat respecte de les imposades el darrer any. I no serà difícil arribar a aquest punt.
Més, tenint en compte que caldrà sumar una nova zona de control a la dotzena ja existents i a l’aparell transportable; el pressupost que el Govern aprovava per l’exercici en vigor contemplava la instal·lació d’un nou radar de tram a la zona de la Barta, a Encamp.
 
Túnel dels dos valires/ Fora de l’aparell instal·lable a les carreteres més propenses a ser recorregudes corrent, la zona que més permet recaptar en concepte d’excés de velocitat  al departament de Justícia governamental és el Túnel dels Dos Valires, en qualsevols dels seus sentits. En total, al llarg dels sis primers mesos de l’any aquesta instal·lació va propiciar 1.197 multes. El que més infractors va caçar va ser, però, el radar que vigila la circulació des de la Massana i fins a la seva arribada a Encamp, amb 641 sancions. En el trajecte oposat, es van registrar de gener a juny un total de 556 vehicles més ràpids del permès.
 
La dada més baixa es registra, per contra i com és comprensible tan per les característiques de la via com per l’afluència del territori, és el radar instal·lat a l’alçada de les naus Teixidor de Pal. Aquest només ha estat origen per ara de 9 de les 6.529 sancions. Tampoc els radars que es troben vigilant els dos sentits del túnel del Pont Pla, que comunica Escaldes-Engordany amb la Massana. De la primera a la segona, les multes el primer semestre van ser 19. En el carril contrari, 34, dada que, d’altra banda, comporta un descens respecte del 2015: 100 vehicles van ser atrapats a una velocitat excessiva quan baixaven de la Massana.
 
La pràctica arribada a les 7.000 multes el primer semestre de 2016 quan en tot el 2015 se n’imposaven 5.898 en tot l’any es deu a una major activitat del radar mòbil. L’anàlisi de les xifres permet deduir una baixada del número de vegades en què els radars van saltar als punts on l’aparell es fix. Si, com ja s’ha dit, niu dels multats ho eren per córrer a Pal, el 2015 en van ser 59. A la Bartra, dels 677 enxampats el 2015 es va passar als 272 al primer semestre. Si a l’alçada de la Borda Sabater se’n caçaven 108 l’any passat, per ara n’han estat 21. Al túnel de Sant Antoni, a la Massana, i malgrat encara pugui créixer el nombre, s’ha baixat de les 191 a les 71.
 
Aquesta tendència a la baixa, però, no ha estat estesa: el radar que es troba a la vora de la central de Forces Elèctriques d’Encamp va captar 88 infraccions el 2015 i fins al juny d’aquest any ja en van 380. Amb tot,  si l’activitat dels radars continua fins a finals d’any, se superarà amb escreix els números que s’han vingut registrant el darrer lustre.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT