PUBLICITAT

Andorra la Vella

La CASS diu que la responsabilitat d’aplicar el CDI és d’Espanya

L’entitat explica que li pertoca a l’Estat veí deixar de tributar als pensionistes espanyols residents a Andorra

Per El Periòdic

Una dona entra a l’edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).
Una dona entra a l’edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). | El Periòdic
La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) va defensar ahir la seva actuació davant la retenció de l’impost sobre la renda dels pensionistes espanyols residents a Andorra a través d’un comunicat. Amb l’entrada en vigor del Conveni de no Doble Imposició (CDI) entre Andorra i Espanya el passat mes de febrer, s’estableix que la retenció fiscal s’ha de fer únicament en el país on l’obligat tributari tingui la residència, i no al país que paga la retribució. El problema sorgeix perquè el mes de juny alguns pensionistes espanyols informen que des d’Espanya encara se’ls reté el 8% de tributació en concepte d’IRPF. Segons va explicar la CASS en el comunicat, deixar de realitzar i aplicar aquesta retenció «és responsabilitat exclusiva de l’Instituto Nacional de la Seguridad Social espanyola (INSS)». 
 
En aquest sentit, la parapública va manifestar que va enviar una notificació informant de l’entrada en vigor del CDI «a tots els seus pensionats residents a Espanya». D’altra banda, va posar en relleu que «la CASS no té el coneixement exhaustiu» de la identitat de tots els pensionistes que cobren d’Espanya i resideixen a Andorra, i als quals també l’INSS hauria de deixar de retenir el 8% de la pensió, «per causes alienes a la CASS». 
 
Tal com van expressar a través del document, la CASS es va posar en contacte amb el seu homòleg espanyol quan el mes de juny s’assabenta que alguns pensionistes espanyols encara tributen el 8% a Espanya i aquest els contesta que «el seu protocol d’actuació era diferent». 
 
L’INSS sol·licita que cada pensionista a l’estranger aporti un certificat de residència fiscal a Andorra per tal de no retenir-li l’impost de la renta de residents espanyols. La parapública va deixar clar en el comunicat que, en conèixer aquest protocol, es va posar a disposició dels pensionistes espanyols per «esdevenir intermediari entre el pensionista i l’INSS, i transmetre el certificat de residència» per tal d’ajudar-los a realitzar aquest tràmit. 
 
Així mateix, des de l’entitat es recorda que «atès que no es pot efectuar cap notificació personal pel desconeixement d la identitat de tots aquests pensionistes, aquesta intermediació que oferix la CASS es va comunicar mitjançant nota de premsa el passat 16 de juny i en declaracions públiques en roda de premsa 15 dies després als mitjans de comunicació andorrans». «Així mateix, també s’informa de manera directa a tots els pensionistes que es personen a la CASS per realitzar una demanda de pensió a Espanya», agregaven.
 
D’altra banda, en el cas dels residents a Espanya beneficiaris d’una pensió andorrana, l’entitat va donar a conèixer que «rebran l’import de la prestació sense aplicar l’impost sobre la renda dels no residents fiscals (IRNRF). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT