PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els experts alerten de la urgència d’actuar per frenar l’escalfament

Constaten un «canvi de consciència» que per contra lamenten més lent que el canvi climàtic

Per MARISA DA COSTA

El professor i biòleg Gilles Boeuf, durant la seva compareixença ahir a la Universitat d’estiu.
El professor i biòleg Gilles Boeuf, durant la seva compareixença ahir a la Universitat d’estiu. | ANA/S.F.
En els darrers anys hi ha hagut una presa de consciència i una actuació consegüent, però aquest «canvi de consciència», sota el punt de vista dels experts i tal com alerten, «no està sent tant ràpid com els canvis a nivell climàtic». I tornen a alertar d’una necessitat que la societat ja va constatar dècades enrere i de la que s’ha vingut alertant d’aleshores ençà, de totes les maneres i per part d’infinitat de veus, fins a la sacietat: cal actuar ja i des de la unanimitat per revertir els efectes de l’escalfament global. Aquesta tan repetida realitat va ser novament reiterada pels dos professionals que ahir van intervenir en el marc de la 33ª Universitat d’Estiu d’Andorra: Gilles Boeuf i Juan Ignacio López Moreno. El primer és biòleg, professor i conseller científic del Cabinet de S. Royal pour les sciences de la nature. El segon climatòleg, científic titular de l’Institut Pirenaic d’Ecologia depenent del CSIC. I ambdós coincideixen en alertar sobre la necessitat d’acció.

Pessimisme/ «Estem per sobre dels escenaris més pessimistes» ja previstos anys enrere, quan es començava a constatar el canvi climàtic. I el panorama no millorarà d’ara endavant: «Els propers 20 o 30 anys els gasos d’efecte hivernacle continuaran augmentant». Així ho va advertir ahir el climatòleg Juan Ignacio López qui, si bé va parlar sobre la impredictibilitat o, millor dit, la incertesa que plana en l’àmbit de la climatologia, va voler advertir de les conseqüències de no actuar d’immediat per combatre les emissions. Va exposar aquest horitzó a través de la seva compareixença a la Universitat estival que es ve desenvolupant des del passat dilluns i que finalitza aquesta mateixa tarda al Centre de Congressos d’Andorra la Vella a través de La importància del clima i de la neu al Pirineu: què podem esperar del canvi climàtic? La resposta no és encoratjadora: el progressiu augment de les temperatures, que anirà incrementant-se en el futur proper en, com a mínim, dos graus centígrads, tindrà una influència directa sobre un mantell nival que, sobretot en quotes baixes, està tenint tendència a minvar.

Qüestionat sobre què fer i al respecte de la possibilitat de revertir aquesta evolució, López és taxatiu: «Sense ser ingenus» perquè no podem plantejar-nos objectius utòpics, «el què cal fer és rebaixar significativament les emissions de gasos d’efecte hivernacle» perquè el cicle de les precipitacions no vagi a la baixa com  està succeint en l’actualitat a causa de l’escalfament. I cal fer-ho actuar ja «perquè les millores no es notaran fins d’aquí tres dècades».

Gilles Boeuf, professor de la UPMC expert en biodiversitat i la relació que aquesta guarda tant amb la humanitat com amb la naturalesa, coincideix amb López: «rebaixar el consum de petrolis i carbó» és imprescindible per frenar el canvi climàtic.  Però va més enllà considerant que també cal «rebutjar a uns polítics que ens porten a un sistema insostenible» i «rebutjar l’economia actual que advoca per matar la naturalesa per aconseguir diners». Perquè, va metaforitzar, el què està passant amb el canvi climàtic «és el mateix que passa quan estires el fil d’un jersei de llana; al principi no passa res però, sense adonar-te, un dia arribes i estàs despullat.

Les jornades clouen avui amb la compareixença del ministre Jover.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT