PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern demanarà explicacions a Espanya si les pressions són certes

Cinca reitera que l’Executiu no va rebre en cap moment coaccions ni amenaces de l’Estat espanyol

Per LÍDIA RAVENTÓS

Un dels màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, surt de la Batllia després de declarar.
Un dels màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, surt de la Batllia després de declarar. | MARICEL BLANCH
El Govern demanarà explicacions a l’Estat espanyol en cas que es demostrin les presumptes pressions i amenaces de comandaments policials espanyols denunciades per Higini Cierco. Així ho va manifestar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En paraules de Cinca, «si s’acabés demostrant, el Govern manifestaria la seva preocupació i desacord amb el Govern espanyol per via diplomàtica».

En el mateix sentit, el ministre portaveu va insistir que l’Executiu «no ha rebut cap mena de pressió ni del Govern espanyol ni de cap emissari» i va sentenciar que «som aliens a tot aquest enrenou de les declaracions d’Higini Cierco». Cinca va reiterar que és responsabilitat dels màxims accionistes de BPA «i dels implicats» denunciar els fets «si són certs» i aportar les proves corresponents. També va recordar que no van ser coneixedors de les presumptes pressions fins «a finals de març, principis d’abril» quan el FinCEN ja havia publicat la nota, el banc havia estat intervingut i el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, ja havia estava a la presó.

En referència a les informacions publicades pel digital espanyol Público segons les quals el cap de Govern, Toni Martí, s’hauria reunit amb membres de màxima confiança del Partit Popular (PP) i hauria col·laborat en l’entrega de les dades bancàries que la família Pujol tenia a Banca Privada d’Andorra (BPA), Jordi Cinca va assegurar que no és cert i que totes les relacions que s’han mantingut amb els homòlegs espanyols sempre han estat per les vies diplomàtiques establertes.

Cap conversa amb Rajoy/ Preguntat per periodistes de diversos mitjans de comunicació tant de dins com de fora del país, el també titular de la cartera de Finances va afirmar que durant la visita del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el passat 7 i 8 de gener de 2015 «no hi va haver cap pregunta ni cap comentari sobre aquestes qüestions». Cinca va subjectar que aquella trobada va servir únicament per tractar qüestions bilaterals entre els dos estats i «el centre de la visita va ser la signatura del Conveni de no Doble Imposició».

Des de l’Executiu es va deixar clar que les vies per les quals s’ha demanat obtenir informació entre els dos països sobre «qualsevol obligat tributari espanyol és el que estableix el conveni». I, va afegir que, quan Espanya «està investigant un cas que recull les casuístiques del conveni sap quins mecanismes ha d’utilitzar» i «en cap cas inclouen aquestes altres pràctiques ni la conversa directe entre els presidents de dos països».

Només insinuacions/ El portaveu també va insistir en el fet que l’ara exadvocat dels germans Cierco, Jaume Bartumeu, els va explicar les presumptes pressions «amb insinuacions». Mai, va expressar contundent, «amb el nivell de detall de la declaració» d’Higini Cierco a la Batllia. «Sempre va ser en l’àmbit de les insinuacions i de dir però no acabar de dir i en cap cas aportant elements que permetessin al Govern actuar».

En aquest sentit, el demòcrata va deixar clar que encara que els accionistes majoritaris de l’entitat bancària els haguessin aportat proves sobre els fets denunciats «calia anar a la Batllia o a la Fiscalia» i no, al seu entendre, a Govern.

Així mateix, Cinca va considerar que les presumptes amenaces «no tenen res a veure» amb la posterior nota del FinCEN. «No hi ha cap causa efecte», va declarar, ja que l’entitat nord-americana anava darrera «de qüestions vinculades al blanqueig de diner provinent d’activitat criminal».

Resposta a l’oposició/ En resposta a la demanda dels grups de l’oposició perquè Martí comparegui per explicar personalment com van succeir els fets, el ministre va assegurar que «cada vegada que s’ha requerit al Govern ha comparegut i ha donat resposta». I va agregar que «ara ho seguirà fent». Amb tot però, Cinca no va concretar si finalment el màxim responsable de l’Executiu compareixerà. 

Moragas nega coaccions a BPA per obtenir informació

-El digital espanyol Público va afirmar dimarts que el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, estaria involucrat directament en les presumptes amenaces a BPA. En declaracions ahir a TV3, Moragas va desmentir haver pressionat perquè es filtressin les dades bancàries de la família Pujol. 
 
-Segons el cap de gabinet de Rajoy, la seva presència a Andorra va ser per preparar la visita oficial del president espanyol del passat mes de gener de 2015.
 
-Per la seva banda, el PSOE va entrar dimarts una pregunta parlamentària al Congrés dels Diputats demanant si el Govern popular investigarà les suposades pressions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT