PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Fitch preveu que durant el 2016 s’assolirà l’endeutament màxim

L’agència de qualificació internacional manté la nota d’Andorra en BBB i perspectiva estable

Per EL PERIÒDIC

El ministre de Finances, Jordi Cinca, en una roda de premsa a la sala de premsa del Govern.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, en una roda de premsa a la sala de premsa del Govern. | TONY LARA
L’agència d’avaluació internacional Fitch Ratings manté la qualificació d’Andorra en BBB i perspectiva estable en la seva tercera avaluació del deute sobirà. Segons l’agència, el nivell d’endeutament del país se situa al voltant del 40% respecte del Producte Interior Brut (PIB) i, a més, preveu que durant l’any 2016 s’arribarà al punt màxim d’endeutament i després anirà remetent gradualment, segons es va fer ressò el Govern dissabte en un comunicat.

La nota de premsa subratlla que «els qualificadors reiteren l’estabilitat política i econòmica del país, la fortalesa de les finances públiques i la flexibilitat del mercat laboral». A més, s’hi destaca que la intervenció de BPA i la seva posterior resolució «ja no suposa un element de vulnerabilitat per a l’economia del Principat després que l’AREB resolgués amb èxit la venda de Vallbanc al grup JC Flowers». Fitch Ratings també argumenta que la crisi BPA «ha tingut un impacte limitat en la resta de bancs del país».

El juny passat, l’agència va mantenir la qualificació creditícia de Crèdit Andorrà i d’Andbank en BBB, i la de MoraBanc en BBB-. Fa un parell de mesos, Fitch ja va assegurar que els efectes de la intervenció i de la recent resolució de BPA «han estat limitats», i que, si bé aquests tres bancs han experimentat algunes «sortides d’actius sota gestió», han mantingut els seus nivells de liquiditat «bastants estables».

Amb tot, Fitch va matisar que «el marc regulador andorrà s’està enfortint» i que les autoritats andorranes van adoptar ràpidament mesures per gestionar la crisi de BPA.

La dependència de sempre / Amb tot, Fitch Ratings ha advertit de nou del risc que té l’economia del país en l’excessiva dependència en el sector financer i turístic. En aquest sentit, l’agència qualificadora destaca que Andorra ha de perseverar en disposar d’un sistema de prestador d’última instància (lender of last resort) per garantir l’estabilitat del sistema financer. Els avaluadors també consideren que el Principat ha de continuar explorant formules de diversificació econòmica més enllà del sector bancari i el sector turístic.

Una nota que es manté / L’anterior avaluació de Fitch Ratings va ser al març, amb la mateixa nota i uns arguments similars, igual que el setembre del 2015. L’agència va comunicar que mantenia la qualificació andorrana en BBB i perspectiva estable, seguint la mateixa línia del passat mes de setembre, quan es va posicionar en aquest sentit sobre el deute sobirà del Principat. Fa sis mesos,  l’agència va recordar que el país ha de continuar amb el procés de reformes financeres per tal de seguir «implementant els estàndards de Basilea III i buscar un sistema prestador d’última instància», del qual la plaça financera encara no disposa.

Igual que en l’última nota,  l’agència valorava en BBB i perspectiva estable el Principat, basant-se en «l’estabilitat política i econòmica del país», així com en la fortalesa de les finances públiques «i la flexibilitat del mercat laboral».

Per contra, Fitch va puntualitzar recorda l’excessiva dependència d’Andorra dels sectors financers i turístic, els quals va catalogar de «punts febles», «dels quals es deriven determinats riscos de futur», és a dir, la mateixa advertència que ara.
La perspectiva estable, doncs, es manté sense canvis a la vista.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT