PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Laplana demana a la batlle que investigui un guàrdia civil

El comandant és investigat per revelació de secrets de BPA per la justícia espanyola

Per LÍDIA RAVENTÓS

Luis Pablo Laplana, en una imatge corporativa de BPA.
Luis Pablo Laplana, en una imatge corporativa de BPA. | EL PERIÒDIC
L’exsubdirector d’internacional de Banca Privada d’Andorra (BPA), Luis Pablo Laplana, va demanar divendres a la batlle instructora del cas BPA, Canòlic Mingorance, que inclogui en la instrucció la querella que ell mateix va presentar a la justícia espanyola contra un comandament de la Guàrdia Civil per revelació de secret professional el maig de 2015 i que el jutjat d’instrucció 23 de Madrid va acceptar.

Laplana –un dels 24 directius que segueix imputat en la causa– va denunciar el comandant de la Unitat d’Informació de la Guàrdia Civil, Basilio Luís Sánchez Portillo, per unes suposades revelacions de secret professional a mitjans de comunicació espanyols. Sánchez Portillo va aparèixer a Telecinco i després a Antena3 exposant el procediment dut a terme per la Guàrdia Civil per tal de posar en alerta el departament del tresor dels Estats Units que el març del 2015 va enviar la nota que va acabar amb la intervenció del banc per part del Govern, segons afirmava ell mateix en les seves declaracions a les televisions espanyoles.

Ara, Laplana demana que la justícia andorrana també investigui el guàrdia civil dins la causa BPA. De moment, la batlle encara no s’ha manifestat davant la petició.

Segons fonts properes al cas consultades per EL PERIÒDIC, tot plegat correspon a «una guerra de l’Estat espanyol contra Catalunya per fer mal al procés sobiranista de Mas, Pujol i Junqueras». Una afirmació que concordaria amb l’última declaració d’un dels màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, que va assegurar que havia rebut amenaces de comandaments de la Policia espanyola perquè revelés informació bancària de polítics catalans independentistes. Les mateixes fonts van apuntar que «les forces de seguretat espanyoles han comés una revelació de secrets i, a més, han manipulat proves».

Les dues investigacions juntes/ Les fonts properes al cas preguntades per aquest rotatiu van considerar  que les presumptes amenaces de la Policia espanyola i la suposada revelació de secrets de la Guàrdia Civil s’han d’investigar en el marc del procediment de BPA i no en causes separades com va anunciar Canòlic Mingorance. «Considerem que tot s’ha d’investigar en el marc del mateix procediment perquè la nota del FinCEN prové de proves prefabricades, falses i retocades», van manifestar.

Així mateix, van insistir en destacar que «el cas s’ha construït en base a la nota del FinCEN i al FinCEN li han donat informació que és falsa i que està prefabricada per les forces de seguretat de l’Estat espanyol».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT