PUBLICITAT

Meritxell

Gallaguer i Vives asseguren que el Coprincipat es mantindrà

Els dos arquebisbes destaquen les bones relacions amb el Vaticà

Per LÍDIA RAVENTÓS

Gallaguer i Vives en un moment de la missa, ahir.
Gallaguer i Vives en un moment de la missa, ahir. | MARICEL BLANCH
El secretari per a les Relacions amb els Estats del Vaticà, Paul Richard Gallagher, va presidir ahir la missa que es va celebrar a la Basílica de Meritxell amb motiu de la Diada Nacional acompanyat de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. Ambdós van destacar, en declaracions als mitjans de comunicació posteriors a la missa, que la forma d’estat no està en debat i que el Coprincipat es mantindrà tants anys com el poble andorrà ho vulgui.

En paraules de l’arquebisbe del Vaticà «una entitat política depèn del seu poble, no de les forces exteriors». I va afegir que «si els andorrans volen el seu Coprincipat, que crec que és la veritat, durarà molts segles més». En aquest sentit, Gallaguer va manifestar que les relacions amb el Vaticà són «excel·lents» i va recordar que «sempre hem col·laborat molt amb les relacions diplomàtiques d’Andorra». «Juntament amb el ministre d’Afers Exteriors ens trobem en moltes reunions internacionals i, generalment, estem sempre d’acord en col·laborar i treballar conjuntament», va agregar.

En el mateix sentit es va expressar el copríncep episcopal, que va posar en relleu que la visita de Gallaguer «demostra que la Santa Seu estima Andorra, la valora i la recolza». Així, va manifestar que «mentre el poble ho vulgui, el nostre Coprincipat està assentat i els compromisos de cap manera es tiraran enrere». En la mateixa línia, va remarcar que «lògicament, ha de ser una figura ben democràtica».

L’avortament, fora de l’agenda/ Preguntat pels periodistes sobre si un hipotètic dret a l’avortament podria afectar les relacions amb el Vaticà, Gallaguer va explicar que, independentment de les conseqüències, és una decisió que pertany als ciutadans del Principat. Amb tot, va afirmar que és un tema que «de moment no sembla que estigui a l’agenda política del Govern d’Andorra». «És veritat que vivim en un poble plural, amb moltes expressions, però la decisió de l’avortament també depèn del poble d’Andorra i veurem en un futur què passa», va opinar.

Crida a la unitat/ El bisbe d’Urgell, durant el seu discurs a missa i també posteriorment en declaracions, va fer una crida a la unitat i la fortalesa per tal de superar «les dificultats» del país. «Necessitem abraçar-nos de nou com a germans, superar les divergències que puguin sorgir entre nosaltres i aprendre a bastir el futur amb unitat i fortalesa», va exposar.

En aquest sentit, Vives va fer referència a la necessitat d’unitat per tractar temes com l’acord d’associació amb la Unió Europea o davant l’afer BPA. «A vegades ens trobem amb molts problemes al país que sembla que magnificats ens treuen la pau o el futur», va dir. I va animar a entendre els reptes com una manera de tirar endavant, ja que «el país està assentat, anem fent camí i sabrem trobar maneres de solucionar els problemes, les dificultats i els reptes». Vives també va afirmar que Andorra té reptes que «tot el país coneix, tant de transparència i de ser virtuosos èticament, com també de trobar la comunió entre tots» amb temes d’estat, va dir, com l’acostament a la Unió Europea.
Acabada la missa en motiu de la Diada de Meritxell, els dos arquebisbes van visitar la col·lecció de més de 1.200 bíblies que es troben al Santuari i que va ser inaugurada recentment. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT