PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Centenars de milers de dòlars desviats del kirchnerisme, a Andorra

Una entitat nacional va ser utilitzada per l’entorn dels Kirchner per al rentat de diners / El banc hauria arribat a percebre fins a 600.000 dòlars procedents del tràfic d’influències

Per M. C.

Moment del programa en què un dels col·laboradors de ‘PPT’ situa a un dels bancs nacionals la recepció de diners per al seu blanqueig.
Moment del programa en què un dels col·laboradors de ‘PPT’ situa a un dels bancs nacionals la recepció de diners per al seu blanqueig. | EL PERIÒDIC
Un banc d’Andorra consta entre el llistat d’entitats utilitzades per al blanqueig de capitals procedents de les arques públiques per part de l’entorn proper al kirchnerisme. Tal com revelen les informacions facilitades per set bancs internacionals a la Justícia nord-americana, fins a tres transaccions d’un total de 600.000 dòlars van passar pel Principat en el ball organitzat per part de la xarxa amb la finalitat  d’evitar el rastreig dels diners. 
 
El nom d’Andorra apareix en la llista de la desena de països que, des de les Illes Verges britàniques i fins a la província de Canton, a la Xina, haurien estat en algun moment receptores dels diners que 123 persones –tant físiques com jurídiques– haurien percebut de forma irregular dels recursos públics de l’Argentina, d’on conseqüentment els van fer sortir per blanquejar-los. Així ho revelen més de 15.000 folis desemmascarats en l’edició del 21 d’agost del programa Periodismo para todos (PPT) i batejats com a Cristileaks, en referència a l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner. La retransmissió oferida per la cadena argentina eltrece va destapar «milers de transaccions a tot el món» amb l’objectiu d’explicar «on van anar els diners que es van endur» tant els Kirchner com més de 120 empreses i persones del seu entorn proper.
 
Tal com assevera un dels col·laboradors de PPT al llarg del desglossament dels Cristileaks, Andorra és una de les ubicacions que composen l’anomenada «ruta del diner K», la trajectòria efectuada a través de desenes de bancs mitjançant «milers de transaccions» per part del kirchnerisme i els seus socis i que, en total, tenien la intenció d’impossibilitar el registre de gairebé 500 milions de dòlars procedents dels recursos públics.
 
Helvetic Services Group, assegura el periodista, «una de las societats troncals de la ruta del diner K» va fer «tres moviments, gairebé el mateix dia, de 200.000 dòlars» cadascun «a Andorra». Equivocadament, el locutor segueix definint el país com «un paradís fiscal a la frontera entre França i Espanya». 
 
La cadena argentina Todo Notícias (TN), tot fent-se ressò de la documentació destapada per part de PPT amb què es fan públics «els moviments bancaris de persones vinculades al diner K» parla amb més detall sobre el recorregut que les quantitats van fer abans d’arribar al Principat. D’aquesta manera, TN explica que «Helvetic Services Group, va transferir 600.000 dòlars però no ho va fer en una sola vegada sinó que va dividir els diners en tres moviments els dies 15, 17 i 23 de gener del 2008». El mitjà, seguint les l’agenda informativa de nombrosos mitjans de comunicació argentins arrel de la difusió de la informació per part de la cadena eltrece, perfila: «L’itinerari d’aquests diners va ser el següent: d’un banc d’Uruguay (...) va passar a un altre compte del banc estatunidenc JP Chase Bank; i d’allà», continua, a una entitat ubicada a la que dóna en rebatejar com a «Carnevaly Avenue», en referència a l’avinguda Carlemany.
 
Informe Cristileaks/ L’informe Cristileaks en què Andorra es veu esquitxada es forneix arrel de la facilitació d’informació per part de set bancs internacionals a la Justícia dels Estats Units per les investigacions que el país efectua al voltant dels fons voltors. En aquesta documentació es revelen moviments sospitosos per valor de més de 492 milions de dòlars que van ser transferits a comptes dels cinc continents per persones i societats comercials vinculades a la família Kirchner. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT