PUBLICITAT

Andorra La Vella

Martí es reunirà amb Juncker per tractar les especificitats

El cap de Govern debatrà el dia 20 a Brussel·les la lliure circulació de mercaderies / Els sindicats veuen en l’acord una «oportunitat» i els empresaris creuen «innegociable» la sobirania fiscal

Per LÍDIA RAVENTÓS

Martí i López a la reunió amb els agents socials i econòmics per l’acord d’associació amb Europa, ahir.
Martí i López a la reunió amb els agents socials i econòmics per l’acord d’associació amb Europa, ahir. | ANA / M. T.
El cap de Govern, Toni Martí, es reunirà amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker el pròxim 6 d’octubre per tractar les especificitats d’Andorra en el marc de les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Així ho va anunciar el líder de l’Executiu després de la reunió amb els agents econòmics i socials que va tenir lloc ahir per informar-los sobre l’estat del procés. Una trobada que tant sindicats com empresaris van valorar positivament perquè, tal com van remarcar, s’ha solucionat la manca d’informació que des de feia mesos reclamaven.  
Segons va declarar Martí, la trobada amb Juncker «servirà per deixar clars els punts que entenem des d’Andorra que s’haurien de preservar», com ara l’acord duaner. En aquest sentit, va apuntar que «hi ha molt bona relació» amb el president de la Comissió Europea, ja que «ha estat primer ministre d’un petit estat com Luxemburg i estic segur que té la sensibilitat d’aquells que hem de gestionar països de dimensió reduïda».
 
El màxim representant de l’Executiu també va aprofitar per informar sobre el complex calendari d’una negociació que va recordar que serà llarga. El proper pas tindrà lloc del 20 al 23 de setembre quan Toni Martí es reunirà a Brussel·les amb diferents membres de la UE per començar a parlar de la lliure circulació de mercaderies. Del 30 al 2 d’octubre, el cap de Govern viatjarà a San Marino on es reunirà amb els seus homòlegs per discutir sobre l’encaix dels petits estats a Europa. 
 
Drets laborals i sobirania fiscal/ Els agents econòmics i socials del país van sortir molt satisfets de la trobada que van mantenir ahir amb els membres del Govern, ja que consideren que es va fer cas a les seves reiterades demandes d’informació sobre l’acord d’associació. 
 
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va posar de manifest que «durant molts anys, els diferents governs que han passat, sobretot governs de dretes, han negat a tots els treballadors d’Andorra la possibilitat de tenir unes lleis que siguin equiparables amb la Unió Europea». I ara, va afegir, «veiem que l’acostament a Europa farà que per força haguem d’adoptar algunes lleis que beneficiaran a tots els treballadors del Principat». És per això, va recalcar, que veuen l’apropament a Europa com «una gran oportunitat». 
 
Tot i reconèixer que «Andorra no entra a Europa pensant en els treballadors, si no amb els empresaris, amb la banca i en l’economia andorrana», Ubach va manifestar que l’acord d’associació «implicarà uns deures i unes obligacions». «Des dels sindicats hem de vigilar que aquestes directives s’apliquen en els temes econòmics però també en els temes socials, laborals i sanitaris», va avançar.
 
El secretari general de l’USdA també va destacar que les reformes que actualment estan a l’agenda del Govern com el Codi de Relacions Laborals o la reforma de la Llei de la Funció Pública, hauran de tenir en compte les directives de la UE. «S’obre tot un ventall de possibilitats i de contradiccions de poder fer ara unes lleis que després estiguin contradites amb les lleis i directives d’Europa», va declarar. 
 
Per la seva banda, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va apuntar que el sector empresarial vol participar en la definició dels objectius que s’han de treure d’aquest apropament i va recordar que no volen un acord «a qualsevol preu». Amb la informació que finalment han rebut, Altimir va opinar que «ara com a mínim podem anar [a negociar] amb els ulls oberts i sabent ja a quin punt estem». 
 
Sobre les demandes específiques del sector empresarial, el president de la CEA en va destacar la sobirania fiscal com a «punt innegociable». Respecte aquest tema, el cap de l’Executiu va manifestar que «s’ha aconseguit que la fiscalitat sigui homologable i competitiva» i va assegurar que «la intenció és conservar aquesta fiscalitat durant molts anys» sempre i quan aquests dos aspectes es mantinguin. «De res serviria que fos competitiva si no fos homologable», va sentenciar. 
 
Només PS i DA/ Pel que fa a la representació política, únicament van assistir a la reunió el Partit Socialdemòcrata (PS) i Demòcrates per Andorra (DA). Així, el conseller general del PS, Pere López, va celebrar que s’hagi involucrats als agents econòmics i socials en la negociació. «Tinc el convenciment que això ajudarà a entendre millor l’oportunitat econòmica que representa aquesta negociació i a poder-la concloure en els millors termes», va dir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT