PUBLICITAT

Andorra la Vella

Bartumeu acusa a Martí de «cabdill» i de desconèixer la Constitució

El president d’SDP respon al Cap de Govern que va anar a París a defensar l’Estat andorrà i no a criticar-lo

Per LÍDIA RAVENTÓS

El conseller d’SDP, Víctor Naudi, i el president d’SDP, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa que es va celebrar ahir a la seu del partit.
El conseller d’SDP, Víctor Naudi, i el president d’SDP, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa que es va celebrar ahir a la seu del partit. | MARICEL BLANCH
El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va respondre durament ahir en roda de premsa les declaracions que va fer el cap de Govern, Toni Martí, durant la Diada de Meritxell, on va apuntar que el líder d’SDP va anar «a fora» a criticar l’Estat. L’afirmació, que feia referència a la trobada que va dur a terme Bartumeu amb el representant personal del copríncep francès, Jean- Pierre Hugues, demostra, a parer del president del partit, que Martí «ha superat amb escreix la fase del cabdillatge: ara ja és pretén la personificació de l’Estat». «Toni Martí ha fet seva la divisa d’aquell monarca absolut francès del segle XVIII i dijous passat va proclamar: l’état c’est moi», va sentenciar.
Jaume Bartumeu va explicar que no va anar a París a criticar l’Estat «sinó a defensar-lo». En aquest sentit va acusar al líder demòcrata de desconèixer la Constitució «que no volia, ni se la creu, ni la coneix». I va recordar que l’article 44 del text diu que «els coprínceps són símbol i garantia de la permanència i continuïtat d’Andorra, així com de la seva independència i del manteniment de l’esperit paritari en les tradicionals relacions d’equilibri entre els estats veïns». Per la qual cosa, va opinar, «jo no vaig anar a fora sinó que estava a dins. En el marc andorrà, parlant responsablement amb una institució andorrana, la més alta».

Molt crític amb el màxim representat de l’Executiu, el president d’SDP va deixar clar que «la política seriosa no és un joc de casino per aconseguir mantenir el poder» i va afegir que «la política exigeix idees i sentit d’Estat». Per tot, Bartumeu va sentenciar que «no ens doblegaran ni cabdills ni aprenents de monarca absolut».

Des d’SDP també van reiterar que, al seu entendre, Toni Martí té «la tossuda voluntat» de dividir la societat «entre els bons, els seus i els que li riuen les gràcies, i els dolents, els que gosen discrepar de l’actuació de Govern».

Reiterat convit per un debat amb Martí/ Jaume Bartumeu també va respondre a la insinuació del líder demòcrata de la setmana passada perquè abandoni la vida política convidant-lo, novament, a realitzar un debat públic. Així, el president de Socialdemocràcia i Progrés va remarcar que no respondria utilitzant els mitjans de comunicació i que la seva oferta segueix en peu. «Si tan valent és per fer declaracions, doncs som-hi, en un debat podem parlar de tot i també li explicaré la Constitució, que no la coneix», va manifestar.

Per la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va acusar a Toni Martí d’allunyar-se de l’Estat de dret i del sistema democràtic. També li va retreure que demanés la compareixença de Bartumeu davant la comissió especial del Consell General. «Toni Martí confon les institucions, ja que el que no pot fer és demanar qui hi ha d’anar a banda d’ell» a la comissió, va assegurar.

Pel que fa a l’anunci del líder de l’Executiu de comparèixer davant la comissió especial, Naudi va augurar que «tornarà a esquivar les respostes sobre BPA». «El cap de Govern ens té acostumats a declaracions genèriques i es queixa que els consellers generals denunciem que no ha estat a l’alçada defensant la sobirania d’Andorra però ell l’únic que ha fet és mirar cap a una altra banda». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT