PUBLICITAT

Encamp

Nous miradors per donar la benvinguda

El cap d’Envalira s’arregla per al turista francès per causar-li una primera bona impressió

Per Iván Moure

D’esquerra a dreta, Jordi Torres, cònsol d’Encamp, Calvó i el Torres d’Ordenament, ahir al cap del Port.
D’esquerra a dreta, Jordi Torres, cònsol d’Encamp, Calvó i el Torres d’Ordenament, ahir al cap del Port. | Maricel Blanch
Andorra s’ha posat una mica més guapa per seduir al turista francès. El Govern segueix capficat en l’estratègia d’embelliment paisatgístic i li ha donat un toc xic al Port d’Envalira, amb la inauguració de dos miradors nous.
 
Un a la part alta, a l’entorn de l’escultura Homes del Port on s’ha preparat també una zona de repòs amb taules i bancs de granit. Aquesta obra, inaugurada l’any 1989, té un gran significat, ja que és una escultura en homenatge a les primeres persones que, en el passat van evitar l’aïllament d’Andorra amb França en època de neu. Fins ara, a causa de les condicions del seu entorn, l’escultura tenia poca visibilitat i quedava inadvertida. Ara és que sigui un lloc meravellós, però sí es pot gaudir d’un paisatge inigualable, fer un pícnic, estirar les cames i si hi ha criatures, que corrin per allà.

Una mica més avall, com sis o set revolts, hi ha l’altre nou  mirador natural situat a la plataforma del refugi d’Envalira. Aquí s’ha condicionat l’espai amb una àrea d’estacionament i una altra de repòs amb taules i bancs també de granit. S’han utilitzat materials resistents a les condicions climatològiques de la zona, i l’enjardinament s’ha fet amb pins de l’entorn. A més hi ha com una mena de marc rodó i un taulell inclinat amb els pics que es poden veure des d’aquella zona. Tot, com es veu a la portada, convida a fer-se una fotografia, com van fer Jordi Torres i Sílvia Calvó, ministres d’Ordenament Territorial i Mediambient, respectivament, amb dos turistes francesos que hi havia per allà.
 
Tot, per 180.000 euros, «un cost molt raonable», segons Torres: «Volem que sigui una carretera turística i cal que doni una bona imatge. Considerem que Andorra pot ser transformada amb petites variacions i aquests són dos exemples. Ho vam fer a la frontera del riu Runer i ara aquí. Pensem que és important la primera imatge que s’endú la gent que ens visita», justifica el cap visible d’Ordenament Territorial.
 
Com a complement, es crearà una aplicació de mòbil s’instal·larà un wifi gratuït perquè la gent se’l pugui descarregar. «Pot ser un punt d’atracció per als usuaris, per estar interconnectats amb ells», detalla Torres. Allà es podrà trobar tot tipus d’informació, tant de natura com d’altres aspectes que puguin interessar als visitants. «Estem en la primera fase, tenim les primeres proves però volem anar relativament de pressa en la seva creació», avança de l’APP.
 
Un altre retoc que s’ha fet al port és la dels talussos. Govern vol que tornin a lluir en el paisatge d’alta muntanya que proposa Envalira: «Aquí estem en una quota molt alta, per tant aquests no es recuperaran per sí mateixos i nosaltres estem fent un tractament especific, col·locant unes malles i aplicant una hidrosembra posterior, a l’octubre», explica per justificar els 165.000 euros més 20.000 en obres que costa la operació.
 
Acabades aquestes actuacions, queda pendent per a l’any que ve un altre mirador davant del de l’escultura dels Homes del Port, on comença el camí cap a Ràdio Andorra, i una altra a l’entrada del circuit del Pas, al qual li cal també un toc d’elegància.
PUBLICITAT
PUBLICITAT