PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El batlle accepta la querella dels Pujol contra els policies espanyols

L’advocat de la família demana la declaració de Martín Blas i Barroso

Per L.R.

Jordi Pujol declara a Barcelona pels diners a Andorra, l’any passat.
Jordi Pujol declara a Barcelona pels diners a Andorra, l’any passat. | DANNY CAMINAL
El batlle Manuel Santolària ha acceptat la querella presentada fa un mes pels Pujol contra els comandaments policials que suposadament van amenaçar a Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir informació bancària de la família. La querella demana la compareixença davant de la Justícia de l’excap del departament d’Afers Interns de la Policia Nacional espanyola i el presumpte responsable de les amenaces, Marcelino Martín Blas, i l’agregat d’Interior a l’Ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, que suposadament també hauria participat de les coaccions.

En declaracions ahir a EL PERIÒDIC, l’advocat de la família Pujol a Andorra, Jean Michelle Rascagneres, explicava que «es tracta d’un procediment habitual, el batlle ho ha d’investigar». El lletrat també va apuntar que el fet que s’hagi acceptat no significa que els dos policies en qüestió estiguin obligats a declarar, ja que en el cas de Barroso es podria acollir a la immunitat diplomàtica que li atorga el seu càrrec. «Si declara o no, en aquest cas, dependrà de la seva immunitat i de si es vol acollir o no a aquest dret», va aclarir. En el cas de Martín Blas, Rascagneres va exposar que «suposo que caldrà anar a Madrid perquè dubto que ell vingui a declarar voluntàriament a Andorra».

En el moment de presentar la denúncia ara fa un mes, l’advocat va manifestar que «espero que tinguem reciprocitat» amb la justícia espanyola, ja que des d’Andorra «s’han donat totes les facilitats a Espanya per venir aquí i interrogar alguns testimonis». «Espero que la justícia espanyola obrirà les portes de la mateixa manera perquè es pugui fer declarar els dos implicats espanyols a Madrid, si no volen venir a declarar a Andorra, i en presència, evidentment, de totes les parts», va sentenciar en aquell moment.

Causes separades / Les defenses dels encausats de BPA van demanar fa una setmana a la batlle instructora, Canòlic Mingorance, que reconsiderés la seva decisió d’investigar en una causa nova independent les presumptes amenaces i coaccions denunciades per Higini Cierco a la Batllia. Preguntat sobre aquesta qüestió, el representant legal de la família Pujol va deixar clar que «no és una decisió que a nosaltres ens afecti». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT