PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

‘Joc de trons’ bat el rècord dels premis de la ‘tele’ nord-americana

L’Acadèmia de la Televisió dels Estats Units celebra la seva gran nit reconeixent la feina de les produccions audiovisuals

Per EL PERIÒDIC

L’equip artístic de ‘Joc de trons’
L’equip artístic de ‘Joc de trons’ | MIKE NELSON/EFE
L’Acadèmia de la Televisió nord-americana ha celebrat la festa anual en què premia les millors produccions audiovisuals de l’any, una cerimònia molt més divertida que la de l’estirada Acadèmia de Cinema de Hollywood. Als Estats Units, de fer televisió, i bona, en saben. Els acadèmics han premiat les millors sèries de la temporada i, de nou, Joc de trons s’ha endut el guardó a la millor sèrie dramàtica. El premi a la millor sèrie còmica ha estat per a la sàtira política Veep. De fet, no ha estat cap sorpresa.

Joc de trons ha fulminat tot els rècords. Amb 38 premis acumulats en sis temporades d’emissió ja supera els de la mítica comèdia Frasier (37). La sèrie, basada en la saga literària de George R.R. Martin Cançó de gel i foc, s’ha endut en l’última edició dels Emmys 12 premis, nou dels quals en categories tècniques, però també millor direcció i guió.

Després de diverses temporades a l’ombra de grans sèries dramàtiques com Breaking bad, Homeland i Mad men, Joc de trons ha aconseguit un gran reconeixement a l’alçada de la legió de fans que arrossega per tot el món.

No obstant això, Joc de Trons no ha superat la gran sensació de la nit, la minisèrie The People vs O. J. Simpson, que reprodueix el judici per assassinat a l’exjugador de futobol americà O. J. Simpson, un truculent cas que va captivar tant el país com l’estranger als anys 90. The People vs O. J. Simpson ha estat la primera temporada d’American crime story, que es va fer amb cinc estatuetes.

El còmic i presentador Jimmy Kimmel ha estat l’encarregat de presentar l’edició número 68 dels guardons al Microsoft Theater de Los Angeles. Kimmel va aprofitar que estem en any electoral per fer moltes referències polítiques, amb molt suport a Hillary Clinton. Una de les perles del presentador va fer referència al candidat republicà:  «Si no fos per la televisió, ¿Donald Trump competiria per la presidència? No, seria a casa seva ara mateix refregant-se en silenci contra la seva dona, Malària, mentre ella aparenta estar adormida». L’esposa de Trump es diu Melania.

L’actor Courtney Vance va clamar «Obama fora, Hillary dins» quan va recollir el premi a millor actor dramàtic d’una minisèrie.

Sorpreses

Alguns dels premiats han sorprès ja que han batut els favorits, tot i que per inesperats no vol dir que hagin estat, en cap cas, immerescuts. El californià d’origen egipci Rami Malek es va colar entre els grans pel seu paper de hacker a Mr. Robot, i Tatiana Maslany, la canadenca que interpreta múltiples personatges a Orphan black, també es va endur un Emmy.

Reivindicacions

Entre els grans moments de la festa de la televisió, hi va haver el premi atorgat, per segona vegada, al veterà actor Jeffrey Tambor pel seu paper a Transparent, la tragicomèdia ten què interpreta un jubilat transsexual, pare d’una família on es trenquen tots els tabús sexuals. «A tots els que sou aquí fora, doneu per favor una oportunitat als talents transgènere. Doneu-los audicions. Doneu-los la seva història», va reivindicar quan va pujar a l’escenari.

També es mereix una menció especial l’actriu Julia Louis-Dreyfus, un altre dels talents sorgits de la factoria de Saturday Night Live, que es va endur, per cinquena vegada consecutiva, el premi a la millor actriu de comèdia.  A la sèrie Veep, Louis-Dreyfus interpreta la vicepresidenta dels Estats Units Selina Meyers, que acaba apoderant-se de la Casa Blanca. Un reconeixement de rècord que va rebre amb llàgrimes. A més, l’actriu va anunciar que el seu pare, el magnat multimilionari William Louis-Dreyfus, acabava de morir. «Estic molt contenta que li agradés Veep perquè la seva opinió era el que realment m’importava». L’actriu també va comentar que «la nostra sèrie va començar com una sàtira política, però ara sembla més un documental sobri».

PREMIS

Millor sèrie dramàtica: ‘Joc de Trons’
Millor sèrie de comèdia: ‘Veep’
Millor minisèrie: ‘The People v. O.J. Simpson: American Crime Story’
Millor TV movie: ‘Sherlock: La núvia abominable’
Actor protagonista en drama: Rami Malek, per ‘Mr. Robot’
Actriu protagonista en drama: Tatiana Maslany, per ‘Orphan Black’
Actor protagonista en minisèrie o pel·lícula per a televisió: Courtney B. Vance, per ‘The People vs. O.J. Simpson’
Actor protagonista en comèdia: Jeffrey Tambor, per ‘Transparent’
Actriu protagonista en comèdia: Julia Louis-Dreyfus, per ‘Veep’
Actor de repartiment en drama: Ben Mendelsohn, per ‘Bloodline’
Actriu de repartiment en drama: Maggie Smith, per ‘Downton Abbey’
Actor de repartiment en comèdia: Louie Anderson, per ‘Baskets’
Actriu de repartiment en comèdia: Kate McKinnon, per ‘Saturday Night Live’
Actor de repartiment en minisèrie o pel·lícula per a televisió: Sterling K. Brown, per ‘The People v O.J. Simpson: American Crime Story’
Actriu de repartiment en minisèrie o pel·lícula per a televisió: Regina King, per ‘American Crime’
Direcció de drama: Miguel Sapochnik, per ‘Joc de Trons’
Direcció de comèdia: Jill Soloway, per ‘Transparent’
Direcció de minisèrie o pel·lícula per a televisió: Susanne Bier, per ‘El infiltrado’
Direcció de especial de varietats: Thomas Kail i Alex Rudzinski, por ‘Grease: Live’
Programa talk show: ‘Last Week Tonight With John Oliver’
Programa de sketches: ‘Key & Peele’
Programa de reality: ‘The Voice’
Guió de drama: David Benioff i D.B. Weiss, de ‘Joc de Trons’
Guió de comèdia: Aziz Ansari i Alan Yang, per ‘Master Of None’
Guió de minisèrie o pel·lícula per a televisió: D.V. DeVincentis, per ‘The People
v. O.J. Simpson: American Crime Story’
Guió de programa de varietats: Patton Oswalt, per ‘Talking For Clapping’

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT