Andorra la Vella

L’inici menys desitjat del VPC

El quinze andorrà viu un duel ple d’infortunis que acaba amb derrota i amb el punt de ‘bonus’ esfumat a l’últim sospir

Per Iván Moure

Jamrulidze amb l’oval en una acció d’atac del VPC quan jugava en inferioritat numèrica a la segona part contra el Villeneuve, ahir a l’Estadi Nacional. | Emilio Prenas
El VPC Andorra va estar lluny de viure ahir l’inici desitjat en el debut de Jonathan Xepi Garcia i David Kirikaixvili com a entrenadors. El primer partit oficial de la temporada, el debut a la Promoció d’Honor, va estar ple d’infortunis i això es paga. Sobretot contra el Villeneuve Pareage, el favorit dels favorits a l’ascens. Derrota per 20-28 i sense el punt de bonus defensiu, que es va esfumar en l’últim minut.

Un obrir i tancar d’ulls va trigar el VPC en donar feina al del marcador. Al minut 2 els prop de 500 aficionats que hi havia a la grada de l’Estadi Nacional ja estaven celebrant el 3-0, gràcies a un cop de càstig de Josep Maria Simón. Sis minuts van durar els tricolors amb el marcador a favor. Després i fins el descans va ser eclipsat al complert per l’equip visitant, que el va tenir gairebé tot el temps ofegat al seu mig del camp.

Al quart d’hora el lluminós ja indicava un 3-12. Preocupant sobretot per la inferioritat que transmetien els de Xepi i Kirikaixvili davant un corró que no parava d’aixafar-lo, i per les errades pròpies que costaven punts com els 3 per un cop de càstig al minut 26, generat per una falta en el placatge després de perdre l’oval en una mala transició.

Sam Tau, el millor del VPC amb diferència, va provocar moments més tard un altre cop de càstig que Simón va convertir en el 6-15. Això va donar ales momentàniament, el quinze tricolor va tirar endavant, va tancar el rival dins la seva línia de 22 metres i el va tenir amenaçat de tornar a puntuar. Però estava espès en idees, maldestre, i una altra mala passada va fer esfumar-se igualar el partit abans del descans. Al contrari, ja que al minut 38 una gran jugada personal amb barret inclòs a Ginesta com si de futbol es tractés, va posar més terra pel mig en el marcador: 6-22. La cosa pintava realment difícil.

A la segona part va sortir a la gespa un altre VPC. Més ambiciós, més ficat, menys erràtic. Però quan començava a remuntar, amb un assaig transformat de Jamrulidze al 47 que feia pujar el 16-22, l’àrbitre li va tallar de cop la creença que guanyar era possible, expulsant amb vermella a Simón per un placatge a l’altura del coll amb una sanció potser massa dura.

Tot i això, amb un menys, el VPC va continuar tenint l’oval i tirant amunt. Els visitants van aconseguir un altre cop de càstig però a quatre minuts per al final, Joan Fité, va fer un assaig –transformat per Ginesta–  que donava esperances (20-25) i també el punt de bonus defensiu. Però ni una cosa, ni l’altra. A un minut per al final els visitants van tornar a sumar gràcies a un cop de càstig (20-28) que sentenciava el matx i deixava el VPC sense poder puntuar.

«Simón diu que la vermella és injusta»

Xepi creu que l’expulsió de Simón amb vermella directa al minut 56 va ser clau: «Crec que amb quinze, el partit s’hauria decantat per nosaltres», va opinar, que també va assegurar que el xutador del VPC «diu que la targeta és injusta». El tècnic creu que l’equip tricolor va acabar notant les baixes en la zona de tres quarts i va admetre que a la primera part «no vam tenir nivell defensiu i hem de canviar unes quantes coses», i va destacar la segona part: «Em quedo amb l’actitud. Hem fet moltes coses bones i en inferioritat, fins i tot podíem haver fet més mal».