PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

DA posa la mà al foc per Mateu i l’oposició demana explicacions

La consellera va cobrar a través de BPA una feina que no va cotitzar

Per E. J. M.

La consellera demòcrata Meritxell Mateu en una sessió del Consell General.
La consellera demòcrata Meritxell Mateu en una sessió del Consell General. | Tony Lara
«Arran de les informacions aparegudes a la premsa relatives a la consellera general Meritxell Mateu, el Grup Parlamentari Demòcrata (GPD) expressa la més absoluta confiança en la consellera general, que sempre ha complert amb les seves responsabilitats amb una dedicació exemplar, i en les manifestacions que ella mateixa ha fet amb relació a aquest afer». Amb aquestes breus però contundents paraules, el GPD que presideix Ladislau Baró va donar per tancat l’enrenou provocat en fer-se públic que la consellera demòcrata va cobrar 6.000 euros trimestrals entre el 25 de gener del 2012 i el 2 de gener del 2013 (uns 50.000 euros en total) per una feina d’assessorament. Aquestes quantitats no van ser declarades a la CASS i, a més, es van abonar des d’un compte de Banca Privada d’Andorra (BPA), amb titularitat de la societat panamenya Landstreet International INC.

Mateu es troba fora del país fins a mitjans de setmana i el GPD ahir només va respondre amb l’escàs comunicat. En canvi, tant Liberals d’Andorra (Ld’A) com Socialdemocràcia i Progrés (SDP) oferiran avui una roda de premsa en què exposaran la seva opinió. Amb tot, ahir ja en van avançar un tastet.

La consellera liberal Judith Pallarès va admetre que «tenim molts dubtes: Quina feina era? En quin règim laboral treballava? Que s’expliqui. Es pot ser consellera general a ple temps i fer assessoraments? En va informar a la Sindicatura? Hi ha alguna incompatibilitat?».

Pallarès entén que si Mateu tenia un acord verbal amb l’empresa que la va contractar és l’empresa que havia de cotitzar a la CASS, però va argumentar que és «naïf que digui que no sabia si cotitzava». La consellera va concloure llençant la pregunta retòrica de «si és ètic que sent consellera general treballés per a la BPA».

Per la seva part, el conseller d’SDP Víctor Naudi va qualificar de «greu» que «una consellera general es dediqui a altres activitats lucratives no declarades per la CASS. Diu ben poc d’una persona que se suposa coneixedora de les lleis». A més, Naudi va recordar que «la CASS ja es va querellar contra els directius de BPA per no declarar els cobraments» i no entén perquè no es va dir en el seu moment que Mateu havia cobrat uns imports no-declarats. «Això no pot quedar impune. Des del punt de vista polític, Mateu té una responsabilitat, i el GPD i Martí s’haurien de pronunciar». El conseller també va dir que calen explicacions i va lamentar que el GPD «avali una mentida».

AL CONSELL GENERAL / Les explicacions hauran d’arribar al Consell General la setmana que ve, ja que el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha tramitat una pregunta urgent al Govern sobre el presumpte frau fiscal que s’hauria comès en relació a la contractació de Mateu per part de BPA els anys 2012 i 2013. La formació vol saber què van fer Govern i la CASS un cop es va constatar aquesta situació. La qüestió haurà de ser resposta oralment en la pròxima sessió de control, prevista pel 4 d’octubre.

«Volem saber si la CASS va reclamar les cotitzacions» perquè «semblaria ser que no ho va fer», ha dit. Per a López, això significaria que «es fan tractaments diferents». López va advertir que l’interès en el cas passa «tant per les actuacions que ha fet la mateixa consellera com per les que hagin pogut fer les administracions, que han de donar un tracte igualitari a tothom».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT