PUBLICITAT

Madagascar

Martí destaca l’acord amb la UE a la Conferència de la Francofonia

Igualtat, sostenibilitat i educació van ser els aspectes més importants mencionats durant la intervenció

Per El Periòdic

El cap de Govern, Toni Martí, durant la Conferència de la Francofonia, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, durant la Conferència de la Francofonia, ahir. | SFGA
El cap de Govern, Toni Martí, juntament amb l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, van intervenir a la Conferència de caps d’Estat i de Govern de la Francofonia, celebrada ahir i dissabte a Antananarivo, Madagascar. Aquesta trobada, que ja arriba a la seva 16a edició, va estar centrada en el creixement compartit i el desenvolupament responsable, amb la realització de diverses sessions de treball en relació a aquests dos temes que, segons va manifestar Martí en la seva intervenció, «són inseparables i van intrínsecament lligats entre sí».
 
Un dels temes amb major rellevància al que va fer menció el cap de Govern va ser l’acord d’associació amb la Unió Europea, una negociació que significa «un pas més en el procés de transformació al que Andorra s’ha compromès» en els darrers anys. Martí va fer menció especial a la transformació del model econòmic del Principat, que «tot respectant els seus sectors més tradicionals» aposta fermament per la «diversificació i la recerca de noves àrees de creixement», una obertura que s’ha realitzat en paral·lel a l’aplicació d’un «sistema fiscal integral en línia amb els estàndards internacionals».
 
Sostenibilitat / D’altra banda, el cap de l’Executiu també va destacar el paper d’Andorra pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic i la seva aposta per un «desenvolupament sostenible i responsable que preservi els recursos naturals i humans». En aquest sentit, Martí va exposar la implicació del país amb l’agenda 2030 i l’Acord de París, fen especial èmfasi en la participació de dies enrere a la conferència sobre el canvi climàtic COP 22. Per altra banda, el model integrador del país també va ser un dels temes destacats durant la intervenció, destacant l’aposta per un sistema «integrador que garanteixi la formació de ciutadans responsables i preparats en una societat inclusiva i solidària». A més, també hi va haver lloc per fer menció de les 20 famílies de refugiats sirians que el país preveu acollir , un fet que, segons Martí, posa de relleu «la tradició d’acollida que ha tingut el país al llarg de la seva història».
 
Converses amb Suïssa / Durant el seu viatge oficial, el cap de Govern també va reunir-se amb el seu homòleg suís, Johann N. Schneider-Amman, on els dos líders van compartir l’encaix amb Europa dels dos països. En els temes que es van tractar durant la trobada, prenen especial rellevància aspectes relacionats amb la fiscalitat internaiconal o la lliure circulació de persones, dos de les claus que prenen especial importància en les negociacions que es duen a terme amb els representants de la UE.
 
Per últim, Martí també va participar, durant el cap de setmana, en diversos esdeveniments en el marc de  la celebració de la conferència, com ara la trobada, adreçada als més joves, Libres Ensembles, organitzada amb l’objectiu de fomentar els valor de convivència i tolerància que propugna l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF). Entre els temes més importants que es van tractar destaca la radicalització extremista dels joves, una de les problemàtiques més rellevants en el panorama internacional d’avui dia.

Reunió imminent amb Mònaco i San Marino

Entre les diverses trobades bilaterals que va mantenir el cap de Govern durant la Conferència de la Francofonia destaca la que es va celebrar amb Sergi Telle, el ministre d’Estat de Mònaco. En aquesta, els dos líders van fer un repàs de l’agenda negociadora amb Europa, posant especial rellevància en les negociacions compartides de tots dos països –com per exemple pel que fa al marc institucional comú–, un aspecte en el que tots dos mandataris van coincidir en que cal «compartir una posició conjunta» que els doti de més força a l’hora de negociar. Pel que fa a la lliure circulació de persones, tots dos líders van coincidir en la necessitat de buscar fórmules adequades a les particularitats dels petits estats, amb l’objectiu de preservar la qualitat i la supervivència del seu mercat laboral.
 
Per altra banda, tan Toni Martí com Serge Telle van acordar reunir-se en la major brevetat possible conjuntament amb San Marino amb l’objectiu de continuar compartint posicions pel que fa a la negociació amb la Unió Europea. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT