PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Principat acull les primeres jornades de ciberseguretat

També es parlarà dels possibles canvis en la legalitat andorrana

Per Marc Solanes

Josep Rua, David Julián i Nicolàs Castellanos, d’esquerra a dreta, membres del comitè orgnaitzador, ahir.
Josep Rua, David Julián i Nicolàs Castellanos, d’esquerra a dreta, membres del comitè orgnaitzador, ahir. | Maricel Blanch
El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà els propers 3, 4 i 5 de febrer les primeres jornades celebrades al país centrades en la seguretat informàtica. Sota el nom de Conand, el primer congrés internacional sobre aquesta matèria neix enguany amb la finalitat de promoure i estimular l’intercanvi de coneixement entre experts –de dins i fora del país– i empreses, professionals i particulars del Principat.
 
Pel que fa a la legalitat andorrana en aquest àmbit, els membres del comitè organitzador van afirmar que «malgrat el cos policial del país no té res a envejar als països veïns, sí que se celebrarà una taula rodona entre experts del Principat i professionals vinguts de fora per actualitzar la legislació», ja que, en alguns aspectes, «s’ha d’actualitzar i posar al dia». D’altra banda, també es va afirmar que la col·laboració «amb els tècnics dels altres països és constant i dóna molt bons resultats malgrat la lentitud i dificultat de resolució d’alguns dels casos que es troben». 
 
Gestió / L’organització d’aquestes jornades va a càrrec d’una sèrie de professionals de la seguretat informàtica, del Principat i de l’estranger, que van detectar una necessitat «tant de conscienciar com d’actualitzar el coneixement en aquest aspecte», tal com va manifestar Nicolàs Castellanos, un dels membres del comitè organitzador del projecte.
 
El principals temes que es tractaran durant les conferències seran la protecció de menors, els protocols a seguir davant d’un atac informàtic, l’exposició i discussió dels principals aspectes de la legalitat del país en aquest tema o diverses formacions específiques, entre d’altres. A més, també se celebraran diversos tallers orientats a nens, adolescents i pares, centrats en la conscienciació i formació d’aquests en un àmbit en que els progenitors, en moltes ocasions, tenen un gran desconeixement sobre com orientar els seus fills per a que facin un bon ús de les noves tecnologies.
 
En total, 15 experts s’encarregaran de liderar unes ponències que estaran centrades, principalment, en tres àrees d’interès: legalitat, seguretat bancària i informàtica forense. Entre els professionals que assistiran hi ha representants del Cos Nacional de Policia d’Espanya, dels Mossos d’Esquadra, un Fiscal de criminalitat informàtica i un bon grapat d’experts que treballen en empreses de seguretat de gran reputació a nivell internacional, com ara DinoSec.
 
Malgrat es tracti de les primeres jornades d’aquest caire organitzades al país, els països veïns compten amb una llarga experiència en aquest tipus d’esdeveniments, pel que la seva col·laboració (especialment d’Espanya) és fonamental per al seu desenvolupament. Segons Castellanos, a Andorra «hi ha empreses que no presten cap tipus d’atenció a la seguretat informàtica perquè pensen que mai els passarà res», i d’altres «que s’actualitzen constantment com a mesura de prevenció». Tot i això, les jornades estan orientades, principalment, a la formació dels assistents ja que, segons l’expert, la tecnologia avança a un ritme al que, de vegades, «costa mantenir-se al corrent de les darreres novetats». 
 
Esquí i comerç / Per altra banda, també s’organitzaran diverses activitats allunyades de l’àmbit informàtic per a tots aquells que vinguin des de fora del país per assistir a les conferències, com ara jornades d’esquí i orientació per gaudir d’una bona experiència de compra. El cost total serà d’uns 10.000 euros aproximadament, sufragat en bona part per l’aportaicó econòmica dels espònsors (Andorra Telecom, Grandvalira, Caldea, Fortinet, Isaca i Andubay).
 
Les sessions començaran el dia 3 del mes vinents a les 9 hores, i estan programades en horaris tant de matí com de tarda. Tots aquells que vulguin assistir han de formalitzar la inscripció amb suficient antel·lació al web www.conand.ad, de forma totalment gratuïta. Segons es va informar ahir, ja hi ha més de 120 participants inscrits.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT