PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’USdA preveu superar les 5.500 firmes per al vot dels residents

Els sindicats entregaran les signatures als consellers per obrir un «debat» parlamentari

Per ESTEFANIA GRACIA

El PS lliura als sindicats les signatures recollides en favor del vot dels residents a les comunals, ahir.
El PS lliura als sindicats les signatures recollides en favor del vot dels residents a les comunals, ahir. | EMILIO PRENAS
L’USdA (Unió Sindical d’Andorra) preveu lliurar més de 5.500 signatures en favor del vot dels residents a les eleccions comunals. La formació va endegar una recollida de firmes ja fa més d’un any i el 14 d’aquest mes tancarà el procés de recollida. 
 
Un cop es comptabilitzin el total de vots en favor de la participació política dels residents, la unió sindical traslladarà les firmes i les conclusions extretes als diferents grups parlamentaris perquè s’obri «un debat al Consell General» entorn a aquesta qüestió, segons va detallar ahir el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. 
 
En aquest sentit, Ubach espera que la «classe política faci ressò de les signatures i que el Consell General vegi la realitat de la societat d’Andorra i el pensament dels seus ciutadans, que és diferent a la que creuen». 
 
Sorpresa per la resposta / Ubach també va destacar que des de l’UsdA, el SAT (Sindicat Andorrà de Treballadors) i el Sitca (Sindicat de treballadors del Comú d’Andorra la Vella) –que han estat els impulsors de la recollida de signatures– s’han emportat una sorpresa «molt grata» en relació a les respostes obtingudes. I és que «pensàvem que la ciutadania no s’hi implicaria tant, sobretot els de nacionalitat andorrana». 
 
A més, Ubach va voler destacar que en l’enquesta tothom ha estat lliure de contestar «el que ha volgut, sense pressions. Nosaltres demanàvem si s’estava a favor que els residents puguin votar en les eleccions comunals i quants anys creien necessaris per exercir aquest dret». Per tant, «les respostes eren lliures». Amb tot, Ubach va recordar que l’objectiu d’aquesta campanya és «fer arribar la problemàtica del carrer al Consell General, que s’escolti la veu dels ciutadans». 
 
Amb tot, els sindicats implicats es mostren «optimistes» amb el resultat de les enquestes, i vist «l’èxit» d’aquesta campanya, «segurament en farem més en un futur. Perquè amb aquestes accions s’obre un camí important per tenir una societat participativa». I és que segons va reiterar Ubach, «el polític ha d’estar al servei del ciutadà i no a l’inrevés». 
 
Signatures del PS / D’altra banda, el Partit Socialdemòcrata (PS), va lliurar ahir prop de 60 signatures en relació al vot dels residents a l’USdA. El president del partit, Vicenç Alay, va destacar que de les firmes recollides, el 60% corresponen a ciutadans andorrans, i que la majoria creuen que seria adient un termini d’entre quatre i cinc anys de residència per poder votar. 
 
Alay també va reiterar que des del PS es donarà suport a aquesta iniciativa un cop arribi al Consell i que s’espera així acabar amb la «política divorciada del carrer, perquè amb les signatures es demostra que un ampli grup de gent defensa aquestes modificacions [referents al dret a vot dels residents]». 
 
En relació a la possibilitat que les signatures transcendeixen al Consell General i obrin una opció de debat, Alay va destacar que malgrat cal «pensar en positiu, som conscients que Andorra és força conservadora i és difícil obtenir una resposta contundent de la campanya. Tot i això, amb l’enquesta hem pogut veure un canvi del pensament social». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT