PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Naturlandia prescindeix dels treballadors eventuals

El Comú de Sant Julià destina 700.000 euros a Camprabassa «per si no pot fer front als préstecs»

Per E. J. M. / I. M.

Farré –el tercer per la dreta– replica a Vila –el segon per l’esquerra– en un dels punts de l’ordre del dia de la sessió del Comú de Sant Julià, ahir.
Farré –el tercer per la dreta– replica a Vila –el segon per l’esquerra– en un dels punts de l’ordre del dia de la sessió del Comú de Sant Julià, ahir. | M. F. / ANA
Josep Miquel Vila va assegurar el 21 de gener passat que l’empresa KPMG estava elaborant un pla de viabilitat perquè Naturlandia reduís dràsticament les enormes pèrdues que tenia però que «no hi haurà acomiadaments». El cert, però, és que s’ha reorganitzat el calendari de l’ecoparc i ara tanca dos dies d’entre setmana i els mesos  de maig i novembre, per la qual cosa s’ha procedit a prescindir dels treballadors eventuals. Això és el va afirmar ahir a EL PERIÒDIC D’ANDORRA un dels afectats: «Fa menys d’un mes que em van trucar per dir-me que no calia que tornés i ja he rebut la quitança i m’han liquidat per acomiadament sense preavís».
 
El treballador eventual tenia un contracte de 16 hores a la setmana de caps de setmana i també es guanyava extres els dies festius i èpoques de més afluència com Nadal o Pasqua. Aquesta font no va saber determinar quants temporers treballaven a Naturlandia, però sí va confirmar que «si no han estat tots, ens han fet fora a la gran majoria» afectats pel nou calendari que no requereix tant personal i que té suficient amb reorganitzar els treballadors fixes els dies que obre portes.
 
Amb aquesta mesura, el Comú de Sant Julià de Lòria pretén no perdre cèntims i de fet, de cara al 2017, el cònsol major va avançar que tindrà un balanç equilibrat de guanys i pèrdues, tot i que s’ha previst una partida de 700.000 euros «per prudència», per si s’han de pagar el retorn dels interessos del préstec dels bancs.
 
La oposició, amb Joan Albert Farré prenent la paraula, va retreure a Vila la opacitat del consell per no informar-li de tot el que passa i insisteix en què sobre Camprabassa, «s’han pres mesures restrictives, no ens han dir res d’aquests canvis i tampoc se’ns ha donat cap còpia de l’informe». Indignat, el conseller va insistir en saber quines mesures es prendran amb el parc, i fins i tot ha entrat la pregunta per escrit tot i que a la sessió d’ahir va insistir a que el cònsol li donés alguna explicació. Però res: «Hi ha un consell [que ell mateix presideix com a màxim exponent de la corporació local] que decidirà quina activitat s’hi durà a terme i llavors ja li direm», va respondre el cònsol per tancar el tema.


800.000 euros per al ràfting equilibren el pressupost
 
El Comú de Sant Julià va tancar el pressupost del 2017 amb 2.300 euros positius, desmarcant-se del superàvit del 2015 d’1.463.000 euros i del 2016 d’1.767.000. Són dos els conceptes que han marcat les diferències respecte els dos anys anteriors.
 
D’una banda, els actius financers amb els 700.000 euros destinats a Naturlàndia i de l’altra, les inversions reals. Segons va anunciar Vila, s’ha destinat una partida d’uns 800.000 euros per al projecte del ràfting que la corporació té al calaix des de fa uns anys i que ha reendegat aprofitant que Andorra Turisme vol instaurar aquest nou atractiu turístic des d’Escaldes-Engordany, passant per Andorra la Vella i la parròquia laurediana fins a la frontera del riu Runer. «Volem fer una prova pilot», va anunciar el cònsol major sense garantir que es pugui fer degut a que només es pot treballar al març. «S’han de fer unes petites intervencions al riu i fer neteja del riu abans del desgel. Tenim l’esperança que això doni vida a la parròquia».
 
Vila també va avançar que els diners que rebrà el comú en descongelar-se les transferències del Govern «ens permetrà rebaixar una mica més l’endeutament». L’any passat el deute estava en 23 milions i s’ha rebaixat a 21.

PUBLICITAT
PUBLICITAT