PUBLICITAT

Andorra La Vella

Més del 50% del l'endeutament de l’Estat es finança amb deute públic

Les sol·licituds de la darrera subhasta de bons supera en 195% l’import de l’emissió

Per ESTEFANIA GRACIA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la reunió posterior al Consell de Ministres d’ahir.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la reunió posterior al Consell de Ministres d’ahir. | SFGA / JAVILADOT
Històricament, el Principat finançava el 100% del seu endeutament amb entitats bancàries. Una pràctica que segons va detallar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, acabarà desapareixent. I és que actualment, més del 50% de l’endeutament de l’Estat es cobreix a través d’emissions de deute públic. En aquest sentit, Cinca va especificar que la voluntat és anar cada cop més en aquesta línia i potenciar més les inversions públiques. 
 
Tanmateix, el ministre va anunciar que la darrera subhasta d’emissions de deute públic a llarg termini d’Andorra en modalitat de bons ha sigut tot un èxit, ja que en un inici es van subhastar 60 milions d’euros, però «finalment, l’import sol·licitat ha estat de gairebé 177 milions». 
 
Segons va matisar Cinca, «la bona acollida» d’aquesta subhasta demostra la «confiança en el país» i que els inversors veuen com «una bona opció invertir» en bons de l’Estat. Afegint que «un cop més, es demostra la bonança i credibilitat de l’economia andorrana». 
 
60.000 títols / En total, durant la darrera subhasta de bons s’han emès 60.000 títols a un tipus d’interès fix de l’1,75%. A més, el ministre de Finances va detallar que el pagament d’interessos anual es formalitzarà en data 29 de maig de cada any (des del 2018 fins el 2022). I és que Cinca va voler recordar que es tracta de la primera subhasta de bons que té un venciment a cinc anys. En aquest sentit, va afegir que la voluntat de l’Estat és «ampliar» cada cop més «el ventall» de venciments per donar «més estabilitat» a les finances d’Andorra. 
 
A petició / D’altra banda, el Govern va detallar que l’adjudicació a les entitats de la subhasta es farà a prorrata de les seves peticions. I que cadascuna d’aquestes entitats procedirà al seu torn «a efectuar un prorrateig de les adjudicacions entre les peticions de subscripció que s’hagin de liquidar per mitjà de les entitats, vetllant perquè no es produeixin conflictes d’interessos en l’adjudicació final». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT