PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Divisió entre els liberals pel suport a la reforma comunal del Govern

El rebuig a les esmenes per part del grup demòcrata incrementa l’oposició als dos projectes de llei

Per JOAN RAMON BAIGES

La reunió de Liberals a l’hotel Fènix d’Escaldes-Engordany, ahir al vespre.
La reunió de Liberals a l’hotel Fènix d’Escaldes-Engordany, ahir al vespre. | LD\'A
El proper dia 20 el Consell General ha d’aprovar els projectes de llei de competències i de transferències dels comuns. Aquesta és la previsió que té el Govern i el seu grup parlamentari, que donen per fet que els vots dels consellers liberals permetran l’aprovació per majoria qualificada. I aquest pronòstic no és desmentit oficialment pel principal grup de l’oposició, encara que alguns consellers d’Ld’A s’han expressat contraris a donar-hi suport, especialment després que la setmana passada la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost es ventilés sense debat en mitja hora totes les esmenes a les lleis de competències, també les quatre que havia presentat el grup liberal encaminades a donar més influència als comuns en la cessió de terrenys.
Aquesta «arrogància i prepotència» (segons fonts liberals) han fet pujar el to de les veus que s’alcen contra el suport al Govern.  Sobretot perquè Miquel Aleix –president suplent del grup de DA i president de la comissió– va deixar clar a l’inici de la reunió que no estaven disposats a moure’s ni un mil·límetre de la línies marcades per l’Executiu. I així va ser, segons les mateixes fonts.
Però Ld’A és esclau de les seves paraules. El president suplent del grup, Jordi Gallardo, va afirmar a finals del mes passat que la no aprovació de les seves esmenes «no necessàriament» portarà un vot negatiu. Alguns dels seus companys creuen que van ser unes declaracions precipitades i desitjarien un nou debat, sobretot després de l’informe de Miguel Ángel Aparicio, on el catedràtic en dret constitucional conclou que les dues lleis són inconstitucionals.

Aparicio, Sant Julià / Precisament Aparició està des de dilluns al Comú de Sant Julià treballant en l’ampliació del seu informe per replicar els dos informes del Govern elaborats per Enoch Albertí i Joaquín Tornos. Caldrà veure les noves conclusions i les reaccions dels grups parlamentaris. Aparicio sosté que la reforma impulsada per l’Executiu amb l’aval dels comuns entra en conflicte amb la Carta Magna en aquells punts més importants, com el que anomena «efecte d’expropiació directe» que se li atorga al Govern sobre els béns dels comuns per a la execució de projectes d’interès nacional, que amb l’aprovació de la llei passaran a ser cessions gratuïtes, o que no s’assegura la capacitat econòmica dels comuns en l’exercici de les competències.


Reunió d’Ld’A per encarar l’últim tram de la legislatura
Liberals d’Andorra va reunir ahir a tots els seus càrrecs electes, tant consellers comunals com consellers generals, i l’executiva del partit per encarar «la recta final de la legislatura» i treballar en les línies estratègiques i programàtiques de la formació, segons un comunicat de la formació.
Els grans temes de debat han estat el de les lleis de competències i transferències conjuntament amb la postura adoptada davant les negociacions de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. La sessió de treball ha servit perquè els presidents del grup parlamentari, Josep Pintat i Jordi Gallardo, expliquessin el contingut del document que s’ha fet arribar al cap de Govern on es concreta la proposta de ser «observadors actius» en les negociacions amb la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació.
PUBLICITAT
PUBLICITAT