PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

La Fiscalia demana sis anys de presó pels pares de Nàdia

Fernando Blanco i Marga Garau estan acusats d’estafa

Per El Periòdic

Blanco, Garau amb la seva filla, Nàdia Nerea.
Blanco, Garau amb la seva filla, Nàdia Nerea. | FACEBOOK

La Fiscalia demana sis anys de presó per als pares de la nena Nadia Nerea, Fernando Blanco i Marga Garau, per un presumpte delicte continuat d’estafa als donants que havien aportat diners pel tractament de la menor, que estava diagnosticada de tricotiodistrofia, segons l’escrit d’acusació del fiscal.


Els pares van usar com a argument la necessitat d’intervencions quirúrgiques als Estats Units de la nena per trobar-se en perill de mort sabent que era una falsedat. Amb això van aconseguir més d’1,1 milions d’euros, dels quals només van destinar a tractaments mèdics 2.707 euros.

El fiscal sosté que els acusats, «amb ànim d’obtenir un lucre patrimonial il·lícit», van crear el 2009 l’Associació per a la Tricotiodistrofia a les Balears, amb l’excusa de recaptar fons per al tractament de la malaltia. En canvi, en veritat els diners se’ls van gastar amb el seu propi consum i activitats d’oci, segons detalla Europa Press. 


Blanco -en presó provisional- i  Garau -en llibertat amb càrrecs, van viure a les Illes Balears fins al 2013. A principis d’aquell any, però, es van traslladar a Fígols i Organyà (Lleida). Blanco i Garau van registrar a la menor en un col·legi d’Organyà, en què en una reunió de pares van explicar que Nadia patia una malaltia greu i que necessitava tractaments molt costosos aconseguint que veïns de diverses poblacions iniciessin campanyes de recaptació de fons, amb venda de loteria inclosa.


L’escrit del fiscal relata que quan van ser detinguts, el novembre de 2016, en els comptes només quedaven 300.000 euros i assegura que en l’estudi dels comptes s’han pogut identificar 5.574 donants que van efectuar les seves aportacions mitjançant transferències bancàries i que no s’han pogut identificar 1.006 persones que van fer ingressos en efectiu ni als centenars de persones que van participar en les recaptacions mitjançant guardioles o subhastes d’objectes donats per terceres persones.
Després de la seva detenció, al seu domicili i en els locals que tenien llogats a Organyà, els Mossos d’Esquadra van trobar 2.180 euros en metàl·lic, i part d’aquests diners estava «en les guardioles plenes de pols que havien utilitzat per recaptar diners en escoles i llocs freqüentats per menors, que van fer petites aportacions», segons l’escrit d’acusació del fiscal.


L’acusació recull que també es va localitzar una col·lecció de rellotges valorada en 60.000 euros, telèfons mòbils, ordinadors, equips i instruments informàtics, apilats juntament amb objectes de diversa índole que evidenciaven «un consum d’articles de luxe innecessaris i en clara contradicció amb la situació de necessitat econòmica en què els acusats deien estar».  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT