PUBLICITAT

Nixon va pagar

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

L'espionatge com a art de la impostura és un dels oficis més vells del món. Sempre hi ha hagut espies i espiats. Per una raó fàcil d'entendre: la informació és l'element clau per prendre decisions. Ja sigui a la guerra o a la pau. Tots els governs de tots els països, espien . Als veïns i als seus compatriotes .

El límit a la intromissió en les vides i obres alienes és el que determinen les lleis. La seguretat nacional –concepte tan fàcil d'entendre com difícil d'acotar–, és la raó o, en segons quins casos, el pretext, per justificar la invasió de la vida privada o professional de determinats ciutadans. O de tots, en general, segons anem sabent arran de les revelacions de l'antic col·laborador de la NSA nord-americana, Edward Snowden.

Que en la llista dels presumptament espiats figurin noms tan cridaners com el de la cancellera alemanya Merkel o el de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, converteix l'escàndol en notícia mundial. Pel que sembla, és la tecnologia de satèl·lits la que permet captar i emmagatzemar tot el que té veu, circula per la xarxa o és dit a través d'un telèfon. El tantes vegades citat «gran germà «que va augurar Orwell, és una realitat. I, també, perquè no dir-ho, un calfred.

Arribats a aquest punt i després de recordar que fora del previst per les lleis, espiar és delicte, convindria que no ens deixéssim arrossegar per la ingenuïtat. Ingenuïtat que ens portaria a pensar que després de l'escàndol provocat, els EUA cancel·laran els programes que permeten espiar tot el món. Res d'això. Seguiran tafanejant en les vides de tots perquè després dels atemptats de l'11- S, a la Casa Blanca saben que el gruix de l'opinió pública està a favor de primar la seguretat a costa de la privacitat. I , per al Govern Obama, això és l'únic que compta. Cosa diferent és la consideració moral que es desprèn de tot això i la perplexitat a què ens condueix si comparem l'escàndol actual amb el que va ser el desenllaç del «Watergate . Un cas d'espionatge i micròfons ocults al quarter general del Partit Demòcrata. Nixon va pagar i va perdre el càrrec .

En aquest cas, Obama (la NSA espia a tothom) , ni tan sols pagarà de la seva butxaca la trucada telefònica per disculpar-se davant Angela Merkel. No cal ser profeta per preveure que, així que escampi, tot seguirà com abans i els satèl·lits nord-americans seguiran desplegant les seves antenes per tot el món, espiant la vida de tots. Nixon va pagar, Obama no.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT