PUBLICITAT

La llegenda de Carlemany

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Avui parlarem d'aquesta obra de l'Esteve Albert que ens narra la història segons la qual, l'any 805, l'emperador franc Carlemany va fundar Andorra en reconeixement a l'ajuda prestada pels seus habitants en la lluita contra els sarraïns. Encara que a l'Arxiu Nacional d'Andorra es conserva una Carta de la fundació d'aquest país atorgada per Carlemany, aquest document va ser considerat com apòcrif degut a que s'ha demostrat que va ser redactat en una època molt posterior a l'esmentada data de fundació.

L'obra era un espectacle de caire turístic, que feia una combinació entre les parts filmades i les que es representaven teatralment.

Desconec la data exacta i el nombre de vegades que es va representar, però la proposta va ser escrita per l'Esteve Albert el 14 de febrer de 1963, fet que ens fa pensar que la seva escenificació va tenir lloc l'estiu d'aquest any en una plaça d'Andorra la Vella.

La peça s'inicia amb l'entrada de l'emperador a les nostres valls, després de la mort de Roland a la batalla de Roncesvalles lluitant contra els alarbs.

A continuació, per mitjà d'un film, va mostrant els diferents llocs del país per on passa l'emperador amb el seu fill, Lluís el Pietós, i les seves hostes fins arribar a la part del camí Ral situada entre Ordino i la Massana.

És en aquest lloc, on es desenvolupa la feroç batalla contra els alarbs que s'havien refugiat en aquests territoris i que va donar la victòria a Carlemany. Segons diu la llegenda, aquesta victòria va fer començar la història d'aquestes petites Valls.

L'obra culminava amb una gran festa amb moltes viandes i amenitzada amb cants i danses típiques d'aquest país on el poble retia homenatge i feia reverències als vencedors de la batalla que els havien alliberat de la de la xacra que per a ells, cristians, significava el domini dels alarbs.

Per acabar, dir que es tracta només d'un dels molts episodis històrics d'aquestes terres que l'historiador, folklorista i autor teatral va escenificar. Ja parlarem d'altres en una altra ocasió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT