PUBLICITAT

L’any de la cabra

A Andorra esperem l’arribada massiva de turistes xinesos per suplir l’absència de russos

La Xina ja no és un perill. És un model. Per això he deixat de celebrar el cap d’any el 31 de desembre i m’he apuntat a la celebració xinesa. Així, la setmana passada vaig entrar al 4713, l’any de la cabra. En l’horòscop xinès, aquest animal representa la creativitat, la intel·ligència, la calma i la serenitat. No és cap de les meves virtuts, però m’és igual. Ja estaré preparat quan arribin els xinesos. Ja s’acosten.

A França volen comprar l’aeroport de Tolosa de Llenguadoc, i a Espanya hi ha un magnat que es diu Wang Jianlin que ha adquirit el 20% de les accions de l’Atlètic de Madrid per 45 milions d’euros. No sóc l’únic que s’acosta als xinesos. El Corte Inglés va decorar els seus magatzems per donar la benvinguda a l’any nou xinès i el Barça va difondre un vídeo amb cinc jugadors del primer equip. Dos dels capitans, Xavi Hernández i Sergio Busquets, així com Rakitic, Pedro i Sergi Roberto s’adrecen en xinès per felicitar l’any de la cabra, l’animal que també representa la tranquil·litat i la constància a la tradició xinesa. La gravació d’aquest vídeo es va realitzar a la Ciutat Esportiva Joan Gamper i es pot veure els jugadors obrint els regals de Suning, el primer patrocinador xinès de la història del club blaugrana.

 A Andorra esperem l’arribada massiva de turistes xinesos sobretot ara, que els russos ja no vénen. M’hauré d’apuntar a classes de xinès. Una autèntica odissea tenint en compte que amb l’anglès, i el mètode Assimil, no vaig passar de my tylor is rich i del rus de «vodka» i «Kournikova».  L’objectiu és estar a punt per acollir-los adequadament tot seguint les directrius des d’aquest far que il·lumina el turisme mundial i que es diu Betim Budzaku, que compagina la seva tasca a Andorra Turisme amb el paper de Harold Finch a la sèrie de TV Person of interest.

Així que els hotels andorrans hauran de tenir ben visible la bandera xinesa, hauran d’acceptar les targetes de crèdit de la UnionPay (organització bancària de la Xina), els esmorzars  --l’àpat més important per als xinesos --  hauran d’incloure caldos i sopes de fideus, les habitacions hauran de tenir tetera i bastonets de fusta, i cada població haurà de comptar amb un restaurant que es digui La gran muralla. Cal fer l’esforç.

No hem d’oblidar que, per exemple, cada any arriben a Espanya uns 300.000 turistes xinesos. En xifres més globals, es calcula que cada any, 97 milions de turistes xinesos van viatjar a l’estranger. I això tenint en compte que el 70% dels xinesos viatgen a nivell nacional i només un 7% ho fa fora de la Xina. Aquesta creixent arribada de turisme xinès a Europa està fent que, des de fa poc, captar més turisme del gran gegant asiàtic sigui un dels objectius principals de moltes agències de viatges, comerços, resorts o, en general, de totes aquelles persones implicades en el món de l’hostaleria i la restauració.
Els d’Andorra Turisme ho tenen molt clar i per a aquest motiu van a les fires de Xangai i de Pequín. S’ha d’invertir la tendència ja que, pel moment, les destinacions més sol·licitades pels xinesos són França, Itàlia, Suïssa i Alemanya. Els de Demòcrates per Andorra (DA) han anunciat, durant la campanya de les eleccions generals 2015, que l’objectiu és arribar a nou milions de turistes en quatre anys i els xinesos n’han de formar part.

S’han de trencar els tabús i els estereotips sobretot ara, que les autoritats d’aquell país, han publicat un manual de bones maneres ja que cada vegada hi ha més incidents amb turistes asiàtics per la diferència cultural: A la Xina fer un rot després de menjar és de bona educació i es pot escopir al terra dels locals. Al llibre, de 64 pàgines, es recorda que no s’han de posar el dit al nas, orinar a la piscina, fer soroll al menjar o robar els salvavides dels avions.
 Darrerament s’ha notat un increment de malestar a causa de varis casos de mal comportament, com el cas d’una mare que va obligar el seu fill a fer pipí en una ampolla quan eren a un restaurant a Hong Kong o bé un adolescent xinès que va anar a Egipte i va escriure  «Ding Jin ha estat aquí» en un mur de 3.500 anys d’antiguitat a Luxor. Un altre dels incidents va ser el de 30 passatgers xinesos que es van endur els coberts d’un vol de Singapur Airlines.
Recomanacions al marge, l’any de la cabra serà molt important per al futur del nostre país. L’Associació d’Amistat del poble Xinès i el Govern van acordar organitzar un fòrum Andorra-Xina durant el 2015 per presentar les oportunitats d’inversió a Andorra. També ha de donar els seus fruits, la visita que va fer l’any passat a la República Popular de la Xina una delegació governamental, encapçalada pels ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp.

 La  missió, que es va emmarcar en el 20è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre ambdós països, tenia com a objectiu donar a conèixer Andorra, tant des del punt de vista turístic com des del punt de vista econòmic i empresarial, i explorar potencials vies de cooperació i col·laboració en àmbits d’interès mutu. I sobretot perquè l’horòscop xinès associa la cabra amb la sort i es creu que oferirà molts beneficis positius al llarg de l’any. Així ho esperem. El país ho necessita.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT