PUBLICITAT

Un marc constitucional i institucional vigent

La celebració de les eleccions generals el proper 1 de març ha posat damunt la taula qüestions que, volgudament o no, ens obliguen a reflexionar i a pronunciar-nos sobre el marc institucional que va dibuixar la Constitució. Un marc que no es creava ex novo, sinó que recollia institucions històriques, en fixava les funcions i definia les relacions entre elles. Demòcrates per Andorra pensem que el Coprincipat és un model d’Estat vàlid i vigent, com és vàlid i vigent el model constitucional de competències de Govern i Comuns. Això és el que defensem al nostre programa i d’aquí algunes de les propostes que hi portem, i alguna que no.

El Coprincipat, ho recull la professió de fe que precedeix les propostes programàtiques, té les seves arrels en l’equilibri secular que ha estat garant de la sobirania i la independència d’Andorra. Però si avui diem que és un model d’Estat vàlid i vigent, ho fem  no només pel que ha significat en la història d’Andorra, sinó perquè encara ara ens aporta clars avantatges.

La facilitat amb què hem pogut negociar un conveni per evitar la doble imposició (CDI) amb França o, fins i tot, la propera negociació per un acord d’associació amb la Unió Europea, la devem en bona mesura al fet que un dels Coprínceps és president de la República. Per no parlar del pressupost que cada any destina França perquè puguem continuar mantenint el seu sistema educatiu al Principat, de manera pública i gratuïta.

El Copríncep episcopal, de la seva banda, ens atorga una relació de privilegi amb un altre Estat, alhora que evita que basculem excessivament cap al veí del nord. En això consisteix l’equilibri en els nostres temps.

Per això el nostre posicionament respecte a la despenalització de l’avortament en certs supòsits no ha variat substancialment des que aquesta qüestió va arribar al Consell General la passada legislatura. Som conscients que les demandes de la societat van canviant, no hi tanquem els ulls.
Els que tanquen els ulls són els que no volen veure que determinades decisions posarien en risc la nostra estructura institucional.

Pel que fa al debat competencial, estem convençuts que el marc de la Constitució dóna prou marge per plantejar una revisió del sistema de competències i transferències que no alteri l’estructura territorial i administrativa. La voluntat dels Demòcrates és optimitzar els recursos públics sense que això vagi en detriment dels Comuns.

Els Demòcrates no defugim cap debat, al contrari: encarem els debats exposant tots els elements perquè els ciutadans puguin prendre decisions conseqüents. I el que tenim molt clar és que les reformes que estem duent a terme, d’obertura i diversificació, només les podem fer amb perspectives d’èxit si les encarem des de l’estabilitat constitucional i de les institucions.

Ladislau Baró
Candidat de DA

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT