PUBLICITAT

Diumenge de Rams

Aquest Diumenge de Rams, com cada any, la Plaça del Poble es va omplir de gom a gom de gent amb palmes, palmons, rams d’olivera i de llorer perquè el mossèn les beneís.
Generalment són els padrins els que regalen les palmes i els palmons als seus fillols. La benedicció es va fer al centre de la plaça al punt de les dotze amb la participació de centenars de persones, fet que demostra que aquesta tradició, encara que amb el temps hagi anat evolucionant, segueix ben viva en l’actualitat. En algunes llars encara és tradició de penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la-hi tot l’any, perquè hom creu que dóna protecció i bona sort a tots els que hi viuen.
Diumenge de Rams és un dia molt important per a tots els cristians. A més de constituir la festivitat litúrgica amb la qual s’inicia el cicle de festes de la Setmana Santa, aquesta festa recorda, com tothom sap, l’entrada triomfal de Jesucrist muntat sobre un ruc i acompanyat pels seus deixebles, durant la pasqua jueva, a la ciutat de Jerusalem. Jesús va ser rebut amb molta alegria per tota la gent que alçava les seves palmes i branques d’olivera i llorer per tal de donar la benvinguda al que aclamaven com a fill de Déu.
En Catalunya, hi ha molts llocs on es representa la Passió de Jesucrist, és a dir, el període de la vida de Jesús que va passar entre el Sant Sopar i la seva mort i resurrecció,  però les més conegudes són les d’Esparreguera i Olesa. En Esparreguera també es pot gaudir aquest dia de la tradicional cantada que organitzen, cada any, els cantaires de les Caramelles de la Passió d’Esparreguera.
A la resta d’Espanya, destaquen, per posar alguns exemples dels molts que hi ha, la Processó de les Palmes d’Elx, la més destacada de les celebracions de Setmana Santa en aquesta ciutat; la del ‘Hosanna’ en Cuenca, amb una gran participació per part dels nens i de la germanor de Jesús entrant a Jerusalem amb el pas homònim i la Verge de l’Esperança; o la d’Oriola, que a la tarda treu al carrer a la Majordomia de ‘La nostra Senyora dels Dolors’ a la processó coneguda com ‘La Processó de les Mantellines’, perquè totes les dones que acompanyen la processó porten la pentina i la mantellina espanyola. A la nit, la Confraria de la Flagel·lació, coneguda com la confraria dels Assots, i la Germandat Penitencial del Santíssim Crist de Zalamea protagonitzen la primera processó nocturna de la Setmana Santa d’Oriola.
Per citar algun dels països on també es celebra aquesta festa dir que, per exemple a Veneçuela també es reparteixen i es beneeixen les palmes amb les quals es fan processons simbolitzant l’entrada de Jesús a Jerusalem. A les nits, es realitza la processó de Jesús a l’Hort de les Oliveres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT