PUBLICITAT

El moment de donar veu als avenços

La commemoració del primer de maig ens remet històricament a una jornada de reivindicacions socials i laborals a favor dels treballadors, en què es fan públiques les mancances que es detecten en aquests àmbits. Però també és el moment de donar veu als avenços aconseguits, i als compromisos contrets per progressar conjuntament tots els agents socials.
Els drets constitucionals al treball lliurement elegit, equitatiu, a una remuneració i condicions de treball dignes i a la defensa dels seus interessos són innegociables i formen part de la nostra cultura occidental. Ara, s’ha de procurar que les polítiques governamentals afavoreixin la regulació d’un marc en què aquestes relacions laborals siguin més sòlides però també més dinàmiques, adaptades a les característiques pròpies del segle XXI.
Però la realitat d’aquests darrers anys, amb una contracció econòmica molt greu que ha afectat durament la nostra col·lectivitat amb un fort augment de l’atur, ha fet que el Govern centrés els seus esforços en executar unes polítiques actives d’ocupació per afrontar aquest problema, que han donat el seu fruit en el darrer any i mig, en què s’ha invertit la tendència i s’ha reduït el nombre d’aturats en una xifra inferior al 30% i s’han tornat a crear llocs de treball des del gener del 2014.
En aquest sentit, la combinació de diversos programes per al foment de l’ocupació i la formació amb d’altres mesures de reactivació econòmica, pretenen aconseguir que es tornin a crear llocs de treball de manera sostinguda. El Govern perseverarà en aquest objectiu amb tots els instruments al seu abast: tant legislatius, proposant l’aprovació d’una llei marc reguladora de l’ocupació i dels programes de polítiques actives d’ocupació, que estableixi els drets i les obligacions de les empreses oferents i dels treballadors desocupats que cerquen feina; com organitzatius, impulsant la difusió del Servei d’Ocupació –element clau en aquesta tasca- perquè el contacte amb les empreses sigui més directe, i optimitzant la coordinació dels serveis administratius que tenen atribuïdes les competències en matèria d’ocupació i de formació; com executius, per mitjà de la creació de programes ocupacionals específics per als sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració, de l’atenció específica als aturats de més de 50 anys i als estudiants universitaris que s’han d’incorporar al mercat de treball, i del seguiment individualitzat dels aturats de llarga durada –més de 8 mesos- per cercar les solucions que els permetin revertir la seva situació.
El Govern, conjuntament amb el grup parlamentari que li dóna suport, també treballarà de forma activa en la modulació de les condicions que regeixen les relacions laborals. Així, augmentarà progressivament al llarg dels propers quatre anys el salari mínim interprofessional fins a arribar a la meitat del salari mitjà, amb la ferma voluntat de garantir al treballador un nivell de vida digne; vetllarà pel compliment efectiu de les normes que s’han d’aplicar per garantir als treballadors el dret a la seguretat i la salut en el treball; i adaptarà a la realitat econòmica i social del país el Codi de relacions Laborals i la Llei qualificada de llibertat sindical vigents, promovent-ne la modificació. I, sens dubte, un punt cabdal en aquesta activitat legislativa serà la regulació de les mesures de conflicte col·lectiu, llargament esperada, i que veurà la llum a partir del projecte de llei tramitat al final de la legislatura passada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT