PUBLICITAT

El FinCEN demana el teu testimoni. Dóna-li!

El 6 de març el FinCEN va emetre un tercer document al que no s’ha prestat la deguda atenció. Es tracta de la Notice of Proposed Rulemaking (http://www.fincen.gov/news_room/nr/files/BPA_NPRM.pdf ) en la que el FinCEN exposa la normativa del cas BPA i demana obertament el testimoni de qualsevol persona, entitat o govern que realitzi transaccions legítimes amb BPA. L’objectiu del FinCEN és poder avaluar si BPA és (... o hauríem de dir ‘era’) una plataforma de blanqueig o era un banc que realitzava transaccions legítimes i el problema es limitava a quatre casos puntuals.

L’apartat IV del document, titulat ‘Sol·licitud de testimonis’, no deixa lloc a dubtes. El FinCEN demana comentaris o testimonis sobre «l’impacte que tindrien les proposades mesures especials [contra BPA] sobre les transaccions legítimes fetes des de BPA i en les que estan involucrades especialment... persones, entitats o governs de fora dels Estats Units que realitzen activitats legítimes».
Per al FinCEN és important rebre informació sobre si les seves mesures especials poden afectar a molts petits inversors i si existeix una majoria de transaccions legítimes, o no.

Mentre el FinCEN es centra en demanar testimonis sobre si BPA realitza transaccions legítimes, les nostres autoritats tenen una sorprenent manera d’actuar. Per començar van contribuir de manera important a les investigacions que el FinCEN va fer sobre BPA abans del 10 de març i aquestes contribucions van portar al FinCEN a concloure que BPA era una entitat blanquejadora. Per acabar tenim un cap de Govern que manifesta a la premsa que cal que un equip americà separi els actius tòxics del no tòxics. Un disbarat de primer nivell, atès que si existeixen comptes de blanquejadors, serà un passiu del banc i no un actiu tòxic. Segueixen confonent l’actiu amb el passiu; segueixen aplicant mesures per solucionar problemes d’actius bancaris en lloc de les mesures a aplicar en cas de blanqueig; i segueixen criminalitzant al banc i a tots i cadascú dels seus clients que han de demostrar la seva innocència.

Seria fantàstic que els 30.000 clients de BPA enviessin un testimoni escrit al FinCEN ([email protected]) exposant que és client de BPA i que les seves transaccions son legítimes i no tenen res a veure amb blanqueig de diners. El problema de BPA s’acabaria de cop i el problema es limitaria als suposats quatre comptes problemàtics (quatre passius, que mai poden ser tòxics per què no existeixen passius tòxics).
Per tant, la clau per solucionar el problema està a les mans dels clients, però òbviament si es vol fer una resposta massiva al FinCEN, cal organitzar-se i sols queda aquesta setmana per contestar atès que el cap de setmana finalitza el termini de 60 dies donat pel FinCEN.
Seria fantàstic que els treballadors de BPA, actuant com clients de BPA (atès que tots ells són clients), preparessin una carta oberta a la signatura de tots els clients de BPA; recollissin milers de signatures; i aquest divendres lliuressin, davant de la premsa internacional, la carta amb milers de signatures a la cònsol dels Estats Units a Andorra. Seria molt aclaridor de la realitat de BPA i de la capacitat d’unir virtuts que tenim els andorrans.

El text de la carta podria ser quelcom tan senzill com:

Sra. Jennifer Shasky Calvery,
Directora, Financial Crimes Enforcement Network.
D’acord amb la seva sol·licitud de testimonis sobre qualsevol aspecte relatiu a la seva proposta d’imposar a BPA la cinquena mesura especial l’he d’informar que:
- Sóc client/a de Banca Privada d’Andorra
- Les meves activitats personals i professionals són legítimes
- Totes les transaccions fetes des del meu compte a BPA son legítimes i NO estan vinculades a operacions de blanqueig de capitals
- La proposta del FinCEN d’imposar la cinquena mesura especial contra BPA va ser el detonant de la intervenció de BPA per part de les nostres autoritats i conseqüentment els corresponsals han bloquejat els comptes de la BPA en aquestes entitats
- La BPA no disposa d’actius líquids a Andorra, de forma que el bloqueig dels comptes corresponsals m’impedeix accedir als fons legítims del meu compte
- Si el FinCEN finalment imposa la cinquena mesura especial contra BPA i invita a la resta de països a aplicar mesures similars, em serà impossible disposar dels meus fons legítims, causant-me seriosos danys.

La virtut dels ciutadans, unida, és més forta. Ho fem?

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT