PUBLICITAT

Entre altres coses, Toni Martí va mentir

El 10 de març Toni Martí va mentir al poble sobirà i a la premsa estrangera. Toni Martí va començar la roda de premsa del 10 de març amb la frase següent: «Ahir les autoritats americanes responsables de la lluita contra el blanqueig de diners ens van comunicar que avui, aquesta mateixa tarda, es faria pública una declaració en què es qualifica Banca Privada d’Andorra de entitat sotmesa a ‘preocupació de primer ordre’».
Toni Martí va mentir afirmant que l’avís del FinCEN a Govern havia tingut lloc el dia 9 de març. La veritat és que el FinCEN va informar a Govern el dia 4. 
 
La mentida no es limita a canviar una data per una altra. El veritable engany és que Toni Martí va simular que el FinCEN no hauria donat cap marge de maniobra al Govern d’Andorra; mentre que la veritat és que el FinCEN va donar una setmana de temps i, de fet, les comunicacions entre FinCEN i INAF sobre BPA feia mesos que duraven. 
 
Fixis que la frase de Toni Martí utilitza la paraula «ahir» seguida de la paraula «avui» i emfatitza amb «aquesta mateixa tarda». Transmet un missatge de fatalitat davant un insensible FinCEN que no hauria donat temps per maniobrar. Durant molts dies Toni Martí es va fer la víctima pretenent que el FinCEN hauria atacat per sorpresa.
 
Les trampes no acaben aquí. L’únic vídeo disponible a internet d’aquesta entrevista (https://www.youtube.com/watch?v=z7cDrQnRg-Q) està manipulat descaradament. Ha desaparegut la primera part d’aquesta frase on es forja la mentida, ha desaparegut la porció «ahir les autoritats americanes responsables de la lluita contra el blanqueig de diners ens van comunicar que avui», i el vídeo comença amb les paraules següents: «Aquesta mateixa tarda, es faria pública una declaració...». Algú ha penjat a Internet aquest vídeo manipulat de la roda de premsa del cap de Govern i ha desaparegut el vídeo complert de la roda de premsa. Curiosament RTVA encara no ha trobat l’enregistrament complert d’aquesta entrevista i el web de RTVA posa a la disposició del públic totes les rodes de premsa, menys aquesta. 
 
La veritat és que Govern va gaudir d’una setmana per actuar intel·ligentment i aturar o reduir el problema. Però no ho va fer. Va deixar podrir el problema. Òbviament, durant una setmana el cap de Govern podia cridar a l’ordre als accionistes de BPA, als administradors i a qui fes falta  i l’INAF podia aplicar una auditoria exprés sobre els quatre comptes que preocupaven al FinCEN i, amb una potent comunicació, s’hagués pogut transmetre el missatge que els mecanismes de control anti-blanqueig d’Andorra funcionaven, que BPA tenia quatre problemes puntuals sobre els que s’estava treballant però que no era una entitat dedicada al blanqueig. Una actuació que hagués tingut un doble objectiu: facilitar a la directora del FinCEN la possibilitat d’aturar la nota i, sobretot, preparar als corresponsals de BPA i portar-los a un escenari positiu, controlat, que no els obligués a bloquejar els comptes de BPA. 
 Però Govern no ho va fer. L’INAF tampoc. Les nostres autoritats van preferir no actuar fins el mateix dia 10 i mentir. 
 
La maniobra de Toni Martí va ser gravíssima. No va fer el que podia fer entre el dia 4 i el 10. Va tenir temps per pensar molt bé la millor manera d’actuar. Va tenir temps per estudiar els 22 casos anteriors en els que el FinCEN havia enviat una nota avisant de l’aplicació de mesures especials sota la norma 311. Va gaudir de temps per estudiar quines actuacions anteriors havien permès salvar al banc afectat i quins fulls de ruta havien portat a la fi del banc afectat. És totalment inacceptable que Govern consensués amb l’INAF el full de ruta de la intervenció que sempre ha portat a la liquidació del banc afectat, enlloc de les mesures de bloqueig dels comptes afectats, com marca el GAFI i que han permès salvar la majoria dels casos anteriors. I Govern va tenir una setmana per estudiar els casos precedents i van tenir temps per ser molt conscients del mal que provocarien. Una acció meditada durant una setmana que difícilment es pot explicar únicament per una qüestió d’incompetència.
 
Toni Martí també va tenir dies per pensar la posada en escena. Va decidir que ell faria la comunicació oficial i solemne de la intervenció de BPA davant de la premsa internacional des de la seu de Govern. Malgrat avui Toni Martí afirmi per activa i per passiva que l’INAF va prendre aquesta decisió d’intervenció, el fet és que Toni Martí va ser l’autor de la comunicació. Amb una solemnitat pròpia del reconeixement de culpabilitat d’un desastre. Aquesta solemne compareixença del cap de Govern va donar certesa als indicis de la nota que per la tarda va exposar el FinCEN. Als ulls de tot el món, la comunicació per part del cap de Govern va atorgar certesa als indicis que BPA era una estructura dedicada al blanqueig de diners provinents del crim organitzat i del narcotràfic. Va crear una imatge de certesa de la culpabilitat de BPA que va comportar que tots els corresponsals de BPA tallessin les relacions amb BPA. Va crear alarma entre els corresponsals dels altres bancs andorrans. Òbviament, si els mecanismes de control de blanqueig d’Andorra havien fallat per a BPA, quina garantia hi havia que no fallessin per a la resta d’entitats andorranes? Toni Martí va tenir una setmana per pensar la seva actuació i va decidir fer-la d’aquesta manera.
 
Vergonyosament, altra vegada, l’únic vídeo d’aquesta roda de premsa que circula per internet conté una segona ‘censura’. Manca la frase en què Toni Martí anuncia que l’autoritat competent donarà més informació sobre la intervenció. És a dir que va comparèixer davant la premsa internacional tenint plena consciència que no era l’autoritat competent i el mal que això provocaria. 
Addicionalment, atès que el cap de Govern sap que existeixen unes comunicacions entre el FinCEN i UifAND de principi d’any –al voltant de la data en la que es van decidir l’avançament de les eleccions–  i en una d’aquestes comunicacions es dóna a entendre que s’aplicarà la norma 311 contra BPA, Toni Martí ha començat a donar excuses no demanades sobre el fet que ell no estava al corrent de totes les comunicacions entre el FinCEN i UifAND. És vergonyós.
 
Després de constatar que Toni Martí va gaudir d’una setmana per decidir la millor manera d’actuar davant del cas BPA i després de constatar que Toni Martí va optar per l’opció més perjudicial per a BPA, va deixar podrir el problema i va mentir al poble andorrà i a la premsa internacional, Toni Martí ha desprestigiat la institució del cap de Govern d’Andorra i ha provocat uns danys morals que no es paguen amb diners, i uns danys patrimonials que no es podran pagar ni doblant tots els impostos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT