PUBLICITAT

No valen ni 75.000 euros

L’Espoli de El Greco és una de les obres pictòriques que més m’ha impactat i que no he oblidat des d’un calorós dia d’estiu de 1980 que em va sorprendre a Toledo.  Expressa la baixesa que pot assolir l’ésser humà que, davant d’una imminent crucifixió, és capaç de repartir-se la túnica que cobreix el cos de qui serà executat. 
Dos mil·lennis més tard som capaços d’enviar un coet a la lluna però, a Andorra, acabem de viure una situació que demostra que l’ésser humà manté la seva baixesa.
L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va ser creada per crucificar, perdó, volia dir per resoldre, la BPA. El president del seu Consell d’Administració ha fet saber la primera mesura urgent d’aquesta agència. Consisteix en vendre 31.577 valors de deute públic andorrà propietat de BPA. L’execució d’aquesta operació em recorda l’essència del comportament d’aquella guàrdia romana repartint-se la túnica de qui anava a ser crucificat.
Analitzem els passos del vergonyós comportament de les nostres autoritats i de la nostra banca. 
1-Segons l’edicte de l’AREB, aquesta venda de títols de deute públic es fa segons el que disposa l’article 16 de la recent llei 8/2015 de resolucions bancàries. D’acord amb aquest article l’AREB pot vendre part dels actius de BPA, però subjecte a seguir un rigorós procediment de concurrència que ha de ser transparent, que no pot afavorir als adquirents i que ha de maximitzar el preu de venda.
2-Els 31.577 títols de deute pública propietat de BPA son de l’emissió del 31 de desembre 2013 que te un venciment del 31 de desembre 2015 i amb uns interessos que es paguen per anualitats vençudes. Per tant, el 31 de desembre 2014 es va fer el pagament dels interessos del primer any i el 31 de desembre 2015 es farà el pagament dels interessos del segon any. El dia 2 de gener 2015 es va fixar el tipus d’interès aplicable durant el 2015 que va ser el d’un 0,323% (Euríbor a un any). 
3-Per tant, si el dia 3 de juny de 2015 l’AREB decideix vendre aquests títols de deute públic, ha de tenir en compte que els títols tenen acumulats els interessos corresponents des del dia 1 de gener 2015 fins el dia 3 de juny 2015 i que, per tant, el seu valor raonable no es limita al seu valor nominal de 1.000 euros, sinó que s’han de sumar els interessos fins el 3 de juny. També s’ha d’afegir el valor de la diferència entre l’interès d’aquests títols i el menor interès actual de l’Euribor fins a final d’any. 
4-Però l’AREB ha venut aquests 31.577 títols als quatre bancs andorrans per un preu igual al seu valor nominal de 1.000 euros, regalant els interessos acumulats fins al 3 de juny i regalant el favorable diferencial d’interessos fins a final d’any. Un regal que representa, com a mínim, més de 75.000 euros. És a dir, 75.000 euros que no veuran els clients de BPA.
5-L’AREB i la banca andorrana no han seguit un procediment de concurrència. En lloc de maximitzar el preu de venda d’aquests títols, sense afavorir als adquirents, l’AREB ha regalat els interessos d’aquests títols als adquirents, concretament, més de 75.000 euros. L’AREB ha seguit un vergonyós procediment de repartiment entre els bancs segons la seva mida. Més o menys com podien fer els membres de la guàrdia romana de fa dos mil·lennis.  
Com en la representació de l’Espoli de El Greco, la túnica de Crist no tenia un gran valor econòmic. 75.000 euros no son res comparat amb la magnitud del mal fet a la BPA i a tot Andorra. El fet rellevant és la baixesa de qui gaudeix del poder i  s’apropia d’allò que pertany a qui va ser sacrificat. Un comportament fastigós mancat del més mínim indici d’humanitat.
L’AREB i la banca andorrana saben el veritable valor raonable d’aquests títols. Cap d’ells pot argumentar (de moment) que un títol de deute públic andorrà s’hagi de vendre amb un descompte per risc de cobrament. Tots ells saben que l’interès fixat al gener 2015 és superior a l’interès actual. Tots ells saben que a final d’any cobraran els interessos de tot l’any 2015, és a dir, inclosos els interessos fins al 3 de juny. Tots ells son conscients que es queden gratis quelcom que val diners. És com la ‘túnica’ de qui va a ser ‘crucificat’. I si pensem que es comporten d’aquesta manera vers un col·lega seu del sector, fa esgarrifança. 
Mentre dijous llegia els pontificats emesos per un important banquer andorrà amb una llarga trajectòria política que fixava axiomes sobre l’esdevenir d’Andorra  i es venia a proposar com potencial candidat a Copríncep, pensava que son persones que es perden per 75.000 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT