PUBLICITAT

Balances Fiscals

Fa un parell de dies, el ministre espanyol Cristobal Montoro va presentar públicament la seva manera de calcular les balances fiscals. Els experts fa temps que avisen, els economistes més catalanistes diuen que la manera que té la hisenda espanyola de calcular els diners que destina a cada territori no és gens realista, mentre que els no catalanistes diuen que Madrid és, i de lluny, la comunitat autònoma que més aporta i menys rep a Espanya. I  mirant els números que va presentar dimarts el ministre és així. Madrid aporta molt i rep ben poc. Catalunya és la segona del rànquing però ben lluny de la capital de l’imperi. Andalusia i Extremadura aporten molt menys del que finalment reben.

Al marge de discusions polítiques, és perversa la manera que té l’estat de calcular les balances fiscals a Espanya, és a dir: On van a parar els diners que, via impostos, paga cada espanyol, per saber si tornen o no al territori d’on han sortit.

Com ha fet el càlcul Montoro? Doncs molt senzill: Tot el que l’Estat inverteix a Madrid (bé, tot no, gairebé tot), beneficia a tots els habitants d’Espanya perquè és la capital. En canvi el que aporten a Pontevedra posem per cas, és clar que només beneficia als habitants d’aquella ciutat. Posem un exempre: el Museo del Prado. Tot el que hi aporta el Govern, ho divideix a parts iguals entre tots els ciutadans d’Espanya perquè és un Museu del qual es “beneficien” tots els espanyols. Això passa igual amb tots els ministeris. Són tots a Madrid (fins i tot els que s’encarreguen dels ports o de la marina, malgrat té molta zona de costa Espanya), aquests són imputats com a despesa a tots els espanyols, però qui es beneficia dels llocs de feina que generen? D’on són la majoria dels seus administratius, el personal de la neteja o els tècnics de manteniment? Evidentment no són de Maó. Són de Madrid.

I això passa amb la xarxa d’autovies de franc que tenen, amb la centralització de totes les línies de l’Ave, etc etc etc.

Què fa això? Que si mirem els números de Montoro, ens hagi volgut fer creure que Madrid és gairebé el tercer món i que per tant: «los catalanes no se pueden quejar porque los madrileños pagan mucho más».

Aquesta és la manera que tenen al PP per frenar l’independentisme? Van arreglats!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT