PUBLICITAT

Confondre el destí

En una època on ja gairebé ja no s’escriuen cartes i on la tecnologia et permet fer visites virtuals a gairebé qualsevol lloc del planeta, encara hi ha paquets i cartes que es perden pel camí. 
 
Els camins per a extraviar-los són molts i, en ocasions, cal culpar a la toponímia. Una possibilitat que s’agreuja si les poblacions figuren en al mapa amb un nom idèntic o bé molt similar. Dos clàssics en aquesta mena de confusions son Fígols d’Organyà, que es troba tresponts avall i Fígols de Berga, que cal buscar-lo a l’altra banda del túnel del Cadí, no gaires quilòmetres després de la sortida.
 
En l’actualitat ambdós llogarets mantenen un nombre d’habitants similar. Un fet que encara n’incrementa les possibilitats de l’intercanvi d’identitats. Per culpa d’aquesta similitud toponímica, no tan sols els correus no arriben com cal, sinó que s’explica algun endarreriment en l’arribada d’ambulàncies que s’han dirigit al poble del Berguedà,  en primera instància,  quan havien de traslladar-se al poble que comparteix  municipi amb Alinyà.
 
Per sort per al pacient, tot va quedar en un ensurt! Per contra, l’errada d’un grup de músics –que havien d’amenitzar la festa major i  que  després d’aparèixer a Fígols de Berga, sense que ningú els esperés, van endarrerir la festa a l’altre Fígols–  va comportar la cancel·lació del ball. Cal pensar que també existeix un Fígols de Tremp, per acabar de fer-ho tot una mica més senzill.
Desconec si s’han produït incidents d’aquestes característiques, donada la llunyania entre les dues poblacions, però no és tan estrany que el servei de correus hagi confós el municipi de La Cava, en el delta del Ebre, amb el de Cava, ja en la part més alturgellenca del Baridà.  
 
Hi ha cartes que arriben al nucli de sota la serra del Cadí, que anaven destinades al poble arrosser.  L’àmplia diferència de població entre ambdós municipis fa sospitar que el nombre de cartes que fan el recorregut contrari és ínfim. 
 
D’aquest particularitat, el Principat d’Andorra, tampoc se n’escapa. Es prou coneguda l’existència de la vila d’Andorra. Els oriünds d’aquesta vila de la província de Terol compateixen el gentilici i també són andorrans. 
 
Crec, però, que continuen fent-se el suec, o fent-se l’orni si escollim la frase feta catalana correcta. Tot i el que els hi comportaria, no crec que a l’Aragó es facin l’andorrà, per a parlar d’ algú que es fa el desentès.
 
Seria interessant conèixer les estadístiques al voltant del nombre d’enviaments postals que van en direcció equivocada tot i que cal pensar que, degut al nombre d’habitants, a l’estafeta de correus aragonès hi arriben moltes més missives errònies que no pas a les del Principat. 
 
Hi ha però un altra població, Andora, situada en plena Liguria italiana, que també competeix en aquesta confusió postal. En aquest cas, la majoria d’errors es produeixen a través dels correus francesos els quals, pel que sembla, sovint es troben amb enviaments que han de desfer el recorregut ja que, en primera instància, són enviats a la península itàlica, especialment quan algú oblida afegir ‘principauté d’Andorre’. Famosa pels seus balnearis, fet que la podria homologar amb el Principat, Andora és una població de costa. Una particularitat que, sens cap mena de dubtes, no comparteix amb les altres dues Andorres tot i que les confonguin. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT