PUBLICITAT

La màgia del número 7

Des de temps antics, en la nostra cultura el número 7 ha tingut una gran importància. Per Pitàgores era el número perfecte, Dante Alighieri l’usava en les seves obres i la Bíblia també l’esmenta sovint.

Ja en el món clàssic aquesta xifra era molt recurrent. Així, Roma es va edificar sobre 7 columnes. L’instrument sagrat del déu Apol·lo, la lira, consta de 7 cordes. I sembla que els grecs van decidir que havien de ser 7 les grans meravelles del món, perquè així representaven el súmmum.

Si anem cap a l’edat mitjana descobrirem que en aquells temps el set era la suma de les tres arts liberals del Trívium (gramàtica, dialèctica i retòrica) i les quatre del Quadrívium (aritmètica, música, geometria i astronomia).

En un terreny més místic, la numerologia occidental considera que el 7 fa referència al pensament i representa la totalitat de l’univers en moviment, ja que és la suma de 4 + 3. El número 4 l’associen a la terra, que simbolitza els quatre elements i els quatre punts cardinals. Per la seva banda, el 3 simbolitza la perfecció (la divina trinitat). Per tant, la unió d’aquestes dues xifres és una combinació perfecta.

La Bíblia i la tradició cristiana, com hem dit anteriorment, utilitza el número 7 en múltiples ocasions. D’aquesta manera, el món es va crear en 7 dies, Salomó va construir el temple en 7 anys, Jesús explica a Pere que cal perdonar “fins a 70 vegades 7”, hi ha 7 sagraments i també són 7 les frases que pronuncià Jesús abans de morir a la creu. Els pecats capitals són 7: supèrbia, avarícia, luxúria, ira, gola, enveja i peresa. I així, en podríem esmentar nombrosos exemples...

Però en el nostre dia a dia també trobem nombroses referències a aquesta xifra: tenim setmanes de 7 dies i també són 7 els dies que la lluna tarda a canviar de fase. L’arc de Sant Martí es compon de 7 colors; 7 són també les notes musicals: do, re, mi, fa, sol, la, si; i no ens podem oblidar de les 7 belles arts: arquitectura, dansa, escultura, música, pintura, literatura i cinema. Diuen que els gats tenen 7 vides i quan expliquem contes als nens, mai no falten els clàssics de la Blancaneu i els 7 nans, ni Les 7 cabretes i el llop.

Quan ens enfadem preguntem “Per quins set sous...?” una locució que prové de l’edat mitjana ja que en aquella època s’obligava a pagar cinc sous a aquells que donaven un consell que ningú els havia preguntat o bé que es posaven allà on no els demanaven. Però curiosament, de cinc sou, hem fet el salt a set! També anomenem “set ciències” les pesones que tenen gran domini de diferents disciplines, probablement fent referència a les 7 arts liberals que hem esmentat abans.
Andorra, evidentment, tampoc no s’escapa del contacte amb aquest nombre, ja que el país es divideix en 7 parròquies, a Casa de la Vall hi podem trobar l’armari de les 7 claus i una de les joies escultòriques del Principat s’anomena els “7 poetes”, de Jaume Plensa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT