PUBLICITAT

Saetde: Acord d’intencions o de males intencions

1. Generalitats: 
Saetde (Societat Anònima d’Equipament Turístic Esportiu de la Parròquia d’Encamp) fou constituïda l’any 1967 d’acord amb els estatuts aprovats pel Consell General, per un període de 70 anys.
El capital social dividit en 10.000 accions es reparteix avui de la següent forma:
–Comú d’Encamp (25% per aportació de terreny i 9,12 % comprades) ->34,12%.
–Família Viladomat -> entre 50 i 51%.
–Família Albareda -> entre 9 i 10%.  
–Accionistes d’Encamp i família Villeró -> entre 6 i 7%.
Queda clar que la família Viladomat és majoritària (no propietària!) de Saetde i més quan s’uneix amb la família Albareda (quasi sempre).
Tot i això, el Comú, a més dels drets que li confereixen les accionS.
–Designa el President i el Vice-President de la societat,
–Té dret preferent en la transmissió d’accions i en l’adquisició de les instal·lacions.
–Percep un cànon del 6% dels ingressos bruts de tots els ginys i remuntadors de Saetde.
Els acords de la Junta General Extraordinària necessiten el vot del Comú per ser vàlids.
2. Per què un acord de males intencions?
El Consell de Comú del 24 de setembre d’enguany  ha aprovat per majoria (amb el vot de la majoria de DA) un ACORD d’INTENCIONS on s’acorda:
–Ampliar la concessió a la zona d’Envalira, del pla de les Pedres i del Port d’Envalira (Part de l’antiga Concòrdia).
–Allargar la concessió (que finalitza l’any 2037) fins al 2065.
–Reduir el cànon del 6% al 5%.
El Consell de Comú s’ha compromès a passar d’aquest ACORD d’INTENCIONS a un ACORD FERM en el termini màxim de tres mesos (just abans que finalitzi aquest consolat!).
El comú d’Encamp ni cap corporació pública, «no pot tenir la intenció» de donar una concessió  [ampliar-la] d’allargar una concessió de 28 anys (fins el 2065) o de reduir el cànon (un dels pactes de la concessió]. «Tenir la intenció «de donar una concessió (o d’allargar-la) vol dir que no cal que ningú més estigui interessat en aquesta nova concessió, el Comú ja té la INTENCIÓ (o la mala intenció) d’atribuir-la a altri (Saetde en aquest cas),
  Senyores i senyors de la majoria del comú d’Encamp, Andorra és un Estat de Dret (article 1 de la Constitució). Al nostre entendre això vol dir que tots, ciutadans i corporacions (corporacions sobretot) estem sotmesos a la llei .
Senyores i senyors de la majoria del comú d’Encamp heu incomplert una de les lleis fonamentals del nostre país, una llei que garanteix la igualtat de condicions entre tots els ciutadans: el Codi de l’Administració. La ocupació privativa del domini públic ha de ser objecte de concessió administrativa pel procediment de competència de projectes seguint les regles de publicitat, concurrència i subhasta pública.
De publicitat no n’hi ha hagut. S’ha portat molt amagat durant 4 anys! Concurrència i subhasta pública no n’hi pot haver: ja teniu la INTENCIÓ (ho heu acordat i firmat) de concedir-ho a Saetde!
Des de l’aprovació de la Constitució Andorrana no creguem que hi hagi hagut un cas tant flagrant de burla a la llei per part d’una Corporació. Els vostres assessors jurídics, els que us van redactar aquest document com s’ho faran per treure-us d’aquest embolic? Feta la llei, feta la trampa? Senyores i senyors de la majoria de DA del Comú d’Encamp ja sabeu que hem presentat un recurs en contra d’aquest acord de males intencions del 24 de setembre i continuarem estan molt vigilants amb el que fareu. Hi ha altra gent (sense distinció de color polític) que ens dona suport. Esperem que els partits polítics es pronunciïn en relació a aquest afer d’una manera clara ells també.Entrem en un període de molta activitat política i és el moment de posicionar-se de forma clara i inequívoca. Estarem atents.
Les jurisdiccions competents també han de controlar la subjecció al Dret en el nostre Estat.
Com s’entén que 3 mesos abans de deixar el comú es prengui una decisió tant important, sense cap informació, sense portar-ho al programa electoral de fa 4 anys? Perdó, sí, dieu: «S’han de millorar les relacions amb Saetde». No enteníem el que volia dir «millorar les relacions». Ara ho sabem: es tracta, parlant sense embuts, d’una baixada de pantalons davant del soci majoritari, prescindint de l’interès general!
Una societat que genera molts beneficis i té unes reserves milionàries com Saetde pot fer inversions sense que es rebaixi el cànon. Ha de fer inversions, tothom hi estem a favor per millorar les pistes i els ginys, però també per ampliar el negoci a l’estiu amb activitats des del Pas de la Casa als Cortals d’Encamp. Moltes estacions d’esquí ho fan. La Massana ha portat aquest estiu més de 50.000 persones amb les bicicletes. Felicitats a l’estació i al comú massanencs!
D’inversions la societat en pot fer i n’ha de fer. No ho repetirem mai prou, aquí a la nostra parròquia! És L’únic indret on Saetde ha invertit i ha guanyat diners! Les inversions a l’estranger han estat ruïnoses!
  A més a Saetde, li queden encara 22 anys de concessió per amortitzar les millores que faci. Si la societat necessita més anys per recuperar les inversions, el comú es pot fer càrrec de la part no amortitzada al final de la concessió, signant un acord que doni garanties a les dues parts: comú i Saetde. Això si que ho entendríem senyores i senyors de la majoria del comú d’Encamp.
La societat ha d’invertir a la parròquia, no pot paralitzar l’estació (ni amenaçar en fer-ho). Si ho fes, que no ho creguem, llavors l’Administració (comú i Govern) té els mitjans legals per solucionar-ho ja que l’esquí a Andorra s’ha de considerar com un interès públic i doncs es pot rescatar abans del seu venciment, indemnitzant de ben segur la concessionària com es fa en tot Estat de Dret.
El món està canviant molt ràpidament. Qui pot dir avui el que necessitaran els nostres fills, els nostres nets d’aquí 22 anys, termini natural de la concessió? Per què prorrogar-la fins d’aquí 50 anys? Quin interès hi ha en fer-ho de forma tant precipitada, a tres mesos del final del consolat? Per què rebaixar el cànon del 6% al 5%? La societat Ensisa, consòcia de Saetde a Grandvalira, paga al comú de Canillo un cànon del 8%, gestiona el seu telecabina ( del Funicamp ho paga tot el comú d’Encamp!), fa inversions cada any; tot això tenint una situació geogràfica i climatològica menys privilegiada que Saetde!
Mentrestant els uns (Ensisa) han anat invertint cada any en la seva estació, millorant la seva competitivitat en comparació a Saetde a dins de Grandvalira (hem passat del 60%-40% a favor de Saetde al 50%-50% avui!), els altres (Saetde) hem anat acumulant reserves amb un rendiment desastrós (felicitats, Sr. Cònrad Blanch d’Ensisa).
Hem de fer confiança als nostres joves. Que decideixin ells al 2037 (final de la concessió de Saetde) el que vulguin fer i el que necessitin fer amb l’explotació de la neu i de les nostres muntanyes. Fem-los-hi confiança. No els lliguem de mans i de peus. Ho faran bé. Ho faran per ells. 
 
*Article signat conjuntament entre Miquel Alís i Roc Rossell.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT