PUBLICITAT

Antidopatge

És indiscutible que Andorra ha obtingut, per mèrits propis, la fama de lloc idoni per organitzar-hi competicions esportives de gran format i de caire internacional. La majestuositat de les nostres muntanyes i la bellesa del nostre entorn natural, però, no han estat suficients per aconseguir la confiança de les entitats organitzadores d’esdeveniments esportius amb ressò internacional. A Andorra, cada cop que s’ha celebrat una competició d’aquesta mena (i en podríem dir unes quantes, des de les Copes del Món d’esquí fins a les competicions mundials de BTT), el desplegament organitzatiu ha estat impecable. I així ho han reconegut tots els estaments involucrats. Aquesta reputació s’ha aconseguit gràcies als esforços esmerçats per totes les parts implicades. Per totes excepte una, el nostre Govern. M’explico:
 
Dimecres passat, l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) va tornar a publicar la llista dels països no cooperants en matèria antidopatge. El Govern d’Andorra, malgrat les repetides peticions de l’organisme mundial sobre l’acompliment dels requisits bàsics, a hores d’ara, després d’una pila d’anys, encara no ha mogut fitxa. Les advertències han estat reiterades i contínues durant els darrers sis anys. Tot i així, la Secretaria General d’Esports les va obviar durant tota l’anterior legislatura, aplicant aquella màxima de «qui dia passa, any empeny», i no va emprendre cap acció per redreçar la situació.
 
Resoldre el problema és ara inajornable, i així ho ha entès l’actual titular de la cartera de Cultura, Joventut i Esports, la ministra Olga Gelabert. La voluntat és que una nova llei antidopatge, aconsellada per una delegació del Consell d’Europa que va visitar el nostre país mesos enrere, entri a tràmit parlamentari abans de finals d’any.
 
Mentre això no passi, i mentre no tinguem un marc jurídic que reguli tots els aspectes referents al dopatge, l’organització de competicions internacionals en terres andorranes pot perillar. I aquest és un risc que el nostre país no pot assumir. Ningú no desitja que aquesta hipòtesi s’arribi a confirmar, ja que l’anul·lació de qualsevol esdeveniment esportiu, a instàncies de l’AMA per no complir els requisits mínims en matèria antidopatge, tindria uns efectes devastadors. La reputació mundial de la plaça andorrana quedaria tacada i els perjudicis econòmics que això ocasionaria serien incalculables.
 
Ara tot seran presses per resoldre una qüestió que s’hagués pogut afrontar amb la calma preceptiva. De nou, toca sortir d’una llista infame on mai no haguéssim hagut de constar. Malauradament, són massa les llistes on el nom d’Andorra apareix per la poca habilitat del nostre Govern de preveure i anticipar-se als fets. Esperem que aquest nou ensurt serveixi, una vegada per totes, al cap de Govern i a tot el seu equip per entendre millor els missatges que ens envien des de fora per no aparèixer-hi més. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT